Garantisparande

Hej kära sparare,

Förra året blev ett nytt rekordår och Swedbank spår att marknaden inom tio år omfattar 1000 miljarder kronor.


En darrande börs bidrar till att ökad svenskarnas förtjusning i så kallade garantiprodukter, till exempel aktieindexobligationer. Swedbank har åtta matematiker i dag som plockar fram nya produkter och banken väntar sig att marknaden kommer att växa med rekordfart. Det skriver DI.


Förra året placerade
spararna till exempel 95 miljarder kronor i garantiprodukter, en ökning med 60 procent jämfört året innan och den utestående volymen uppgår numera till 166 miljarder kronor. Enligt Swedbank kan marknaden för alla samlade garantiprodukter komma att utgöra 1000 miljarder kronor inom tio år.


Under första kvartalet i år sjönk dock försäljningen jämfört med motsvarande kvartal förra året, från 19 miljarder kronor till 13,6 miljarder kronor. Men i april och maj är det uppåt igen, enligt bedömare DI talat med. Och den ovissa situationen kan ge extra fart åt garantisparandet.


- Det är under en sådan här kraftig nedgång på marknaderna som produkterna visar sin bästa sida och när dammet har lagt sig hoppas jag att det blir lättare att via att det kapitalskydd man betalar för inte är onödigt, säger Magnus Faräng, chef för strukturerade produkter på Handelsbanken Capital Markets,


En garantiprodukt
innebär att spararen är garanterad att få tillbaka sitt satsade kapital minus avgiften. En strukturerad produkt består i sin tur av en kombination av olika finansiella instrument med underliggande tillgångsslag, som aktier, räntor, valutor eller råvaror.


Utgivarna av produkterna har tidigare kritiserats av Finansinspektionen åtskilliga gånger, för att ha både för höga och för ogenomträngliga avgifter. Men enligt FI har bankerna idag tagit åt sig av kritiken.

källa: e24.seKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0