Mycket bra tips och länkar!

Hej kära sparare,

Ett fantastiskt tips är att utnyttja gratis saker såsom:

Gratis varuprover på GratisListan.se
Alla gratislänkar på ett och samma ställe!
Vill du ha gratis biobiljetter?
Hitta gratiserbjudande på internet!
Ekologiska och hälsosamma tips för din vardag
Skicka gratis SMS på nätet.
Skapa din egen blogg hos webgain.se. Det är billigt och professionellt!
100 Kr att ringa för

Eller använda sig av sidor som ger rabatter:
Plusikassan.se - Rabatt på över 300 Internetbutiker
Bli medlem på GratisBio.se och få poäng för allt du gör på nätet!
NOD32 - Antivirus - Testa gratis i 30 dagar
Spara pengar, klicka här!
Funderat på en extra inkomst?

Tryck egna produkter och sälj:
Skapa unika produkter med trycktorget

Jag gick 3000 kr plus på att spela på fotbolls EM här är ett par tips:
Hitta oddsen med högst spelvärde
http://betstars.blogg.se

Meddelandelån är inte det bästa typ av lån men ibland behövs pengar snabbt:
Netlender – Ansök om lån här!
Billigalån.se - när du behöver låna pengar!
Låna pengar via SMS. Pengarna inom 10 minuter.

Jag satte in 500 kr på betway och spelade på 3 matcher och vann 2770 kr:


Det finns även andra sidor som ger bonusar när man sätter in pengar:


Spel är alltid skoj här är ett par roliga spel online:
CM Online - Äntligen i Sverige!
Travian - Browsergame of the year 2006 - Jag har varit top 10 i Sverige på Travian
Få den högsta poängen och vinn 10 st trisslotter helst gratis!

Om du tänkte registrera din hemsida/blogg som en .se adress:
Tjäna pengar på din hemsida!
Elitehost.se - Gratis domän!
Registrera egen .SE domän på 5 minuter!

För mer professionella annonser:
Logotyp och Webbdesignbyrån Arzoras Design.
Professionell design till ett lågt pris.
Logodesign för endast 2900kr.


Om du vill veta hur du ska gå tillväga för att lyckas online så besök:


Fondsparandets ABC

Hej kära sparare,

Hittade en artikel på aftonbladet som jag tror att ni kan ha mycket nytta av:


Vad är en fond?

En fond är en samling värdepapper som aktier eller obligationer som man äger tillsammans med alla andra som sparar i fonden. Fonden förvaltas av en fondförvaltare vilket innebär att en eller flera personer arbetar med att ska försöka följa den inriktning som har fastslagits just för den fonden och försöka få fonden att gå så bra som möjligt.


Vilka typer av fonder finns det?

Aktiefonder - pengarna placeras i aktiefonder.

Räntefonder - pengarna placeras i värdepapper som ger ränta som exempelvis oblogationer.

Blandfonder - pengarna placeras i aktie- och räntefonder.

Fond-i-fonder - pengarna placeras i fonder som placerar i andra fonder.

Hedgefonder - pengarna placeras i fonder som kan ha olika inriktningar men som ofta försöker skapa en positiv utveckling år från år.


Hur köper jag fonder?

Du sparar i fonder genom att köpa fondandelar. Du sparar antingen med engångsinsättning eller med regelbundet återkommande insättningar. Fonder kan oftast köpas via internet, telefon eller på bankkontor.


Hur byter jag fonder?

När du äger fonder kan du byta hela eller delar av innehavet till andra fonder. Det innebär i praktiken att du först säljer andelar i en fond och sedan köper nya andelar i en annan fond.


Hur väljer jag vilken fond jag ska köpa?

Det finns tre viktiga faktorer att utgå från när du väljer en fond

Hur hög risk vill du ta med ditt sparande?

Vilken avkastning vill du ha?

När är pengarna tänkta att använda?

Förhållandet mellan risk och avkastning är grunden i allt sparande. Sparande med låg risk ger normalt lägre avkastning. Sparande med hög risk ger möjlighet till högre avkastning, men det kan även innebära att kapital förlorar i värde.

Fonderna delas in i olika klasser beroende på vilken risk fonden tidigare haft. Riskklassen är ett mått på hur mycket värdet på en fond varierar under ett visst antal månader.

Tidsfaktorn har stor betydelse när man ser till risker och möjligheter till avkastning. Ska du spara på lång sikt kan du även tillåta dig att spara i fonder med högre risk, aktiefonder. Börsen hinner svänga flera gånger under en längre tidsperiod. Dina chanser till hög avkastning ökar samtidigt. Tänker du dig däremot att du ska använda dina pengar inom en snarare framtid kan det vara en fördel spara i fonder med lägre risk, räntefonder.


Hur engagerad måste jag vara?

Är du en aktiv person som följer med på marknaden kan det vara värt att satsa på lite mer riskfyllda fonder eftersom du då själv kan göra en bedömning om när det är dags att gå in i eller ur ett sparande.

Är du mindre intresserad av fondmarknaden och dess utveckling passar sannolikt en fond med lägre risk bäst, då den inte påverkas i samma utsträckning av upp- och nedgångar på marknaden. Ett mycket bra alternativ för den mindre engagerade spararen är att välja något av våra fem fondpaket.


Varför är det bra att månadsspara?

Riskerna sprids över tiden. Du är med både när börsen går upp och ner. Sparandet blir av.


Källa:
http://www.swedbank.se/  & http://www.aftonbladet.se/
Garantisparande

Hej kära sparare,

Förra året blev ett nytt rekordår och Swedbank spår att marknaden inom tio år omfattar 1000 miljarder kronor.


En darrande börs bidrar till att ökad svenskarnas förtjusning i så kallade garantiprodukter, till exempel aktieindexobligationer. Swedbank har åtta matematiker i dag som plockar fram nya produkter och banken väntar sig att marknaden kommer att växa med rekordfart. Det skriver DI.


Förra året placerade
spararna till exempel 95 miljarder kronor i garantiprodukter, en ökning med 60 procent jämfört året innan och den utestående volymen uppgår numera till 166 miljarder kronor. Enligt Swedbank kan marknaden för alla samlade garantiprodukter komma att utgöra 1000 miljarder kronor inom tio år.


Under första kvartalet i år sjönk dock försäljningen jämfört med motsvarande kvartal förra året, från 19 miljarder kronor till 13,6 miljarder kronor. Men i april och maj är det uppåt igen, enligt bedömare DI talat med. Och den ovissa situationen kan ge extra fart åt garantisparandet.


- Det är under en sådan här kraftig nedgång på marknaderna som produkterna visar sin bästa sida och när dammet har lagt sig hoppas jag att det blir lättare att via att det kapitalskydd man betalar för inte är onödigt, säger Magnus Faräng, chef för strukturerade produkter på Handelsbanken Capital Markets,


En garantiprodukt
innebär att spararen är garanterad att få tillbaka sitt satsade kapital minus avgiften. En strukturerad produkt består i sin tur av en kombination av olika finansiella instrument med underliggande tillgångsslag, som aktier, räntor, valutor eller råvaror.


Utgivarna av produkterna har tidigare kritiserats av Finansinspektionen åtskilliga gånger, för att ha både för höga och för ogenomträngliga avgifter. Men enligt FI har bankerna idag tagit åt sig av kritiken.

källa: e24.seBörja inte pensionsspara för tidigt?!?

Hej kära sparare,

Fackförbundet Saco råder medlemmarna att inte börja pensionsspara förrän de är i fyrtioårsåldern. Sparandet fram till 40 bör fokuseras på boendet och att ta hand om familjens behov.


Hur mycket, eller lite, pengar vi kommer att ha att röra oss med som pensionärer beror i stor utsträckning på hur vi sparar idag. Men det gäller att tänka efter före när det gäller hur man ska spara och när man ska börja spara.


- Man ska tänka
på vad man behöver pengarna till. Problemet är att pensionspengarna är inlåsta, så man ska inte börja spara för tidigt. Vid 40-års åldern kan man börja fundera på hur man ska spara för att få ett handlingsutrymme efter 65, säger Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco, och tillägger:


- Om man är 25 år ska man inte bli skärrad för att man inte pensionssparar när man ser bolagens reklam.


För dem som har
växande barn är det alltså klokare att spara i sitt boende än i privata pensionsförsäkringar. När man inte vet vilka behov, av pengar, som kan uppstå bör man ha en del av sparandet så att man kommer åt det lätt.


Andra nyckelfaktorer för att i görligaste mån öka den framtida avkastningen på pensionspengarna är att leta efter låga avgifter och att se vilken solvens bolagen har. Ju högre solvens desto större risker kan bolaget ta i sina placeringar, därmed ökar också chansen till högre avkastning.


- Bolag med hög
solvens kan köpa fastigheter och aktier medan bolag med låg solvens bara har råd att köpa obligationer. Det luriga är att det i dagsläget ser ut som om bolag med låg solvens ger bättre avkastning än bolag med hög solvens eftersom nedgången på börsen gör att avkastningen blir sämre, säger Gunnar Wetterberg.

När det gäller fondavgifterna vill han varna för de bolag som tar ut höga sådana.


- Det är märkligt
att de bolagen har samma höga avgifter idag trots att fondförmögenheten har ökat kraftigt, de tar ut samma avgifter på en högre kapitalbas. Våra upphandlingarna inom ITP visar att det finns marginaler att skära i - pensionen utgör en stor del av våra medlemmars livsinkomst, säger Gunnar Wetterberg.

Han räknar med att många svenskar, som lever till de är omkring 90 år, ska leva på pensionen i omkring 30 år.


Harald Mårtensson
, pensionsexpert på Saco, påtalar också problemet med att många bolag försöker dölja de avgifter de tar ut.

- Det är ruskigt svårt att genomlysa vilka avgifter som tas ut, avgifterna kallas för olika saker. Men det har blivit lite bättre efter krav från Finansinspektionen, säger Harald Mårtensson.


Han höjer också
ett varnande finger och säger att man som pensionssparare ska se upp för återtag, det vill säga när bolagen tar tillbaka vad de lovat att betala ut för att säkerställa sin kapitalbas.


- Flytträtten är bra, men det gäller att se upp. Om flytten betyder att det garanterade kapitalet minskar i det nya bolaget,så ökar risken för att man drabbas av återtag och får ut mindre än man räknat med, säger Harald Mårtensson.

Källa: e24.seBlivande Föräldrar!

Föräldrar till barn som föds efter den 30 juni kommer att kunna söka så kallad jämställdhetsbonus. Upp till 13.500 skattefria kronor stor kan bonusen bli.
"Det är ganska mycket pengar", säger stockholmaren Pernilla Söderström, vars nästa barn beräknas födas på "rätt sida" av bonusstrecket.

Regeringen vill att det ska löna sig att dela på föräldraledigheten. Upplägget: När den förälder som varit mest ledig med barn börjar att jobba eller studera igen får han eller hon bonuspengar under den tid som den andra parten är hemma med föräldrapenning.

"Det finns familjer där ekonomin kan vara ett hinder för delad föräldraledighet. Det här är ett sätt att undanröja det. Det finns ett värde i att både mammor och pappor är hemma med barnen när de är små", säger Joakim Pettersson, politiskt sakkunnig hos socialminister Göran Hägglund.

Den högsta möjliga bonusen är 100 kronor per arbets- eller studiedag, eller 3.000 kronor i månaden. Inkomstkravet för att komma upp i maxbeloppet är lågt satt (se fler fakta nedan). Mest pengar blir det om föräldrarna delar helt lika på föräldraledigheten. Då blir bonusen som mest 13.500 kronor.

De månader som i föräldraförsäkringen är helt vikta åt vardera föräldern - som "pappamånaderna" - räknas inte in i bonussystemet, ej heller så kallade "lägstanivådagar". Det innebär att totalt nio månader går att dela på inom systemet.

Jämställdhetsbonusen ska sökas hos Försäkringskassan och pengarna trillar in som skattereduktion året efter att bonusen har tjänats in och sökts. Det går att få pengarna tidigare genom att söka jämkning.

Stockholmarna Pernilla och Johan Söderström, sjuksköterska respektive officer inom flygvapnet, väntar sitt andra barn i september. Pernilla Söderström säger att paret har "slagsmål" om vem som ska få vara föräldraledig.

"Jag har varit ledig lite mer än Johan hittills. Han vill verkligen vara hemma och egentligen tjänar vi på det. Han har pendlingskostnader till Uppsala och jag jobbar natt och får mer i slutlön. Men jag kommer att vara ledig först och jag vill inte gå tillbaka till jobbet lagom till sommaren nästa år. Det blir nog mer sådana beslut som avgör."

Så möjligheten till bonusen kommer inte att finnas med i bakhuvudet när ni gör upp om er föräldraledighet framöver?
"Jo, den kan den nog göra. 13.500 kronor är ändå ganska mycket pengar."


Fakta: Så ska jämställdhetsbonusen fungera

 • Föräldrarna ska ha gemensam vårdnad om barnet. Man behöver inte vara gift eller sambo och bonusen gäller oavsett om det handlar om mamma/pappa eller om föräldrarna är av samma kön.
 • Den som först är föräldraledig måste ha återgått till arbete eller studier för att kunna få bonus.
 • De öronmärkta månaderna (mamma- eller pappamånaderna) berättigar inte till bonus. Föräldrarna måste ta ut minst 60 dagar var för att få rätt till bonusen.
 • Den förälder som jobbar eller studerar får halva sin dagsinkomst i bonus - eller max 100 kronor per dag. Du måste alltså tjäna minst 200 kronor om dagen. Det innebär att även personer som studerar på heltid och har studiemedel kan uppnå maximal jämställdhetsbonus.
 • De respektive ledighetsdagarna behöver inte klumpas ihop för att bonusen ska gälla. I princip skulle föräldrarna kunna ta ledigt varannan dag vardera och få jämställdhetsbonus ändå.
 • Ansökan sker hos Försäkringskassan. Sista dagen för ansökan är den 1 mars efter det år för vilket du söker bonus. Försäkringskassan vidarebefordrar dina uppgifter till Skatteverket, som betalar ut pengarna i form av en kreditering på skattekontot, det vill säga som återbäring alternativt minskad kvarskatt.
 • Du kan också anmäla jämkning och få skatten nedsatt under den tid som ledigheten pågår. Men tänk på att då ta ut ledigheten i enlighet med det som du har uppgett - eller att anmäla snarast utifall att ni ändrar ert upplägg. Annars kan det bli restskatt.
 • Den förälder som varit hemma längst får pengarna insatta på sitt skattekonto. Har båda varit lediga lika länge betalas pengarna ut till den som är yngst.
 • Får du fler än ett barn på en gång ökar antalet föräldrapenningsdagar och därmed antalet bonusberättigande dagar.

 • källa: di.se


  Fynda Hos Kronofogden

  Godmorgon kära sparare,

  En guldring med rubiner och brillianter, två samurajsvärd, en elbas med förstärkare, en Cadillac de Ville från 1969 och en sommarstuga på Värmdö. En sak har de alla gemensamt: Deras ägare har hamnat i ekonomiskt obestånd och ägodelarna är nu ute på exekutiv auktion.

  Det framgår av Kronofogdens sajt Auktionstorget där alla kommande auktioner och anbudsförsäljningar listas.

  Kronofogden säljer samtidigt flera fastigheter: Totalt hittar man 47 villor, 7 lantbruk, 13 fritidshus och 20 lägenheter som ligger ute till försäljning. Både fastigheter och bilar värderas före försäljningen. Men, för den som har ett ömtåligt samvete finns det en hake: Man kan göra den tidigare ägaren hemlös.

  "Det blir konsekvensen, ja. De nya ägarna får ibland begära handräckning för att få tillträde till fastigheten", säger Jacob von Matern som är gruppledare på Kronofogdens försäljningsavdelning i Stockholm.

  Den som är intresserad av en stuga sydväst om Älvsborgsbron har månaden på sig att lämna in anbud till Kronofogden i Göteborg. I Luleå och Hudiksvall har man till och med tisdag respektive onsdag på sig att lägga bud på ett flertal bilar, fyrhjulingar, motorcyklar och vapen som ligger ute till försäljning.

  I Borlänge drar den exekutiva auktionen igång på tisdag. Platsen är Romme travbana. Den som tar sig dit kan lägga vantarna på en Chrysler Voyager, Cadillac de Ville, eller varför inte en Audi A6.

  Auktionerna är även ett mecka för vapenintresserade och den som är intresserad kan köpa på sig en ordentlig vapenarsenal via Kronofogdens auktioner. I Borlänge bjuder myndigheten bland annat ut två samurajsvärd och ett flertal revolvrar och gevär till försäljning.

  I Stockholm hålls 12 lösöresauktioner om året och sex bilauktioner. Nästa lösöresauktion äger rum i oktober.

  Källa: di.se

  None

  Vinnaren I Tävlingen!

  Hej kära sparare,

  Gjorde en logga till Vinnaren i Spartips tävlingen:  Får se om http://ekonomisanering.blogspot.com/ gillar sidan...

  None

  Billigast Bensin

  Hej kära sparare,

  Fotbolls EM tar upp mycket av ens tid men här kommer aftonbladets kartläggning av de billigaste bensinpriserna i Sverige. Jag har tjänat 4500 kronor på en vecka och dagens tips är Italien och Holland. Holland har en svårare match på pappret, då Frankrike nästan måste vinna men jag tror endå Italien och Holland vinner idag.

  Norrbottens län, Jet Midgårdsvägen, Luleå, 13,64 kr

  Västerbottens län, Jet Vännasv/Rödbergsv, Umeå, 13,64 kr

  Jämtlands län, Jet Lillänge, Östersund, 13,64 kr

  Västernorrland, Jet Järnvägsgatan, Härnösand, 13,64 kr

  Gävleborgs län, Jet Södra Kungsvägen, Gävle, 13,64 kr

  Dalarnas län, Jet Nygårdsvägen, Borlänge, 13,64 kr

  Uppsala län, St1 Högsta, Uppsala, 13,54 kr

  Västmanlands län, Jet Flygvägen, Arboga, 13,64 kr

  Stockholms län, Jet Markörgatan, Haninge, 13,64 kr

  Södermanlands län, Jet Torshällavägen, Eskilstuna, 13,64 kr

  Örebro län, Uno-x Häsängsvägen, Karlskoga, 13,64 kr

  Värmlands län, Tanka Packhusgatan, Karlstad, 13,64 kr

  Östergötlands län, Jet Järdalavägen, Linköping, 13,64 kr

  Västra Götalands län, Jet Kållered, Mölndal, 13,64 kr

  Jönköpings län, Jet Herkulesvägen, Jönköping, 13,64 kr

  Kalmar län, Jet Wismarsvägen, Kalmar, 13,64 kr

  Hallands län, Shell Nyhemsgatan, Halmstad, 13,29 kr

  Kronobergs län, Jet Storgatan, Växjö, 13,64 kr

  Blekinge län, St1 Västervägen, Ronneby, 13,64 kr

  Skåne län, Jet Jägersrovägen, Malmö, 13,64 kr

  Källa: Aftonbladet och http://www.bensinpriser.nu/

  None


  Spartips? Speltips! Del 2.

  Hej kära sparare,

  Har haft väldigt mkt tur i spel den senaste veckan. Betway hade en annons som gav ett bonusspel, så vann 2770 kr på 500 kr satsade:

  Placed at: 2008-06-03 06:10
  Result: Won
  Receipt: O/0549005/0000002 Returns: 1127.50 SEK Total odds: 2.25
  Stake: 500.00 SEK Betting system: Tripla Possible winnings: 1127.50 SEK


  Placed at: 2008-06-03 06:07
  Result: Won
  Receipt: O/0549005/0000001 Returns: 1627.50 SEK Total odds: 3.25
  Stake: 500.00 SEK Betting system: Tripla Possible winnings: 1627.50 SEK


  Och idag så vann jag också:

  Result: Won

  Receipt: O/0549005/0000003 Returns: 1134.00 SEK Total odds: 5.67

  Stake: 200.00 SEK Betting system: Double Possible winnings: 1134.00 SEK

  På Portugal och Turkiet.

  Dessutom har jag använt mig av en sida som heter Betstars och vunnit 2 andra vinster. Mannen bakom den sidan är duktig och har vunnit mycket mer än han har förlorat sedan EM starten i lördags.

  Spartips och Spartips, lyckades tjäna 4000 kr på lite mer än 1 vecka pga en annons:  None

  Tävlingen är avgjord!

  Hej kära sparare,

  Tävlingen är avgjord och vinnaren i spartips tävlingen är: http://ekonomisanering.blogspot.com/ med spartipset:

  "Gör en budget och skriv kassabok, sen gör man uppföljning efter den och ser vad man köpt för onödigt och vad man kan spara in på. När mina inkomster kommer in på kontot, oavsett hur små de är, tar jag 10% av dom och sätter in till hälften spar, hälften amortering. Jag har sparat ca 400 kr i månaden på att ta med mig matlådor till jobbet istället för att äta där. Ett roligt sätt att spara till min semester är att jag och hon som alltid semestrar ihop, lägger en tia varje gång vi ringer varann och en tjuga varje gång vi träffas, i en burk som vi sen tar av till semester. jag bloggar oxå, och det sporrar mig till att hitta olika lösningar till sparande och kreditsanering varje dag."


  Näst bästa spartipset stod haggelito för:

  - Starta ett till konto på internetbanken.
  - Stoppa undan mycket mer än vad du realistiskt tror dig kunna spara.
  - Och försök sen att föra tillbaka så lite som möjligt.  Och det tredje bästa tipset kom från http://fegon.blogg.se/ :

  "Jobba och inte använda sig av alkohol eller tobak."


  Tack för alla fantastiska spartips!

  None

  Spartips? Speltips!

  Hej dedikerade sparare,

  Idag tänkte jag tipsa om en ny blogg som heter http://betstars.blogg.se .  De tippar Fotbolls EM och deras tips vann igår direkt. Spel & Dobbel kan vara förödande för ekonomin men om man tar hjälp av professionella spelare så kan det vara värt.

  None


  Spartips - Dagens Länktips

  Godmorgon kära sparare,

  Hittade en väldigt bra kalkylator som räknar ut "ränta på ränta":

  http://www.kapitalnet.se/spara/ranta-pa-ranta.aspx

  None

  Spartips - DNs Sparskola

  Godmorgon dedikerade sparare,

  Att läsa nyheterna på nätet är ett ypperligt spartips, men precis nu märkte jag att DN.se hade en Sparskola:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3223

  Hoppas den hjälper lika mycket som tipsen här!

  None


  Spartips Tävlingen

  Hej kära sparare,

  Det är drygt 40 timmar kvar tills tävlingen är över och det finns fortfarande en chans att vinna gratis blogg design.

  Just nu ligger http://ekonomisanering.blogspot.com i topp som bästa tips...

  None


  Inlägg #100 spara pengar - laga själv

  Hej kära sparare,

  Det här är inlägg #100 på bloggen och det firar jag genom att tipsa om ett spartips som har med barnmat att göra.


  Det är superenkelt att laga egen barnmat och du kan spara mycket pengar. Min son är idag ett år och har ätit min mat sedan han var 6 månader.

  Tips på bra barnmat:
  Koka lax, kyckling, köttfärs i vatten smaksatt med lite olivolja, oregano, timjan, örtkryddor, vitpeppar etc, tillsätt grönsaker ex, broccoli, fänkål, majs, gröna ärtor, tomater. Tillsätt grädde eller crème fraiche, låt koka en liten stund, mixa i mixer och servera med ris, couscous, potatis och smält smör.

  None


  Ett gäng spartips

  Hej kära sparare,

  gå till nån skola och låsas som att du är en lärare så får du säkert gratis lunch.

  Ta en tripp till ica MAXI (eller motsvarigheten i frankrike) och leta efter gratis smakprover som dom ibland delar ut.

  I apotek och banker brukar det finnas gratis kallt källvatten om du är törstig ;)

  Storhandla smart (inte onödiga varor bara för att det är billigt)

  Dra ner på godis och festande (sånt är dyrt)

  Köp billiga märken

  Bjud hem dig till kompisar :)

  Ta fram spel du inte kört på länge istället för att köpa nya

  Man kan göra fina fynd på second hand-butiker

  Om du måste gå ut och dricka - förfesta med alkohol från systemet

  Att snöa in på onlinespel är nog för övrigt det bästa bantningstipset som finns också :)
  -Skaffa ett spel som tar tid att spela. Redan där har du glömt att äta massa måltider och sparar således pengar.
  -Köp sen 3 säckar med Billy´s panpizzor så har du käk för 4-5 veckor.
  -Drick kranvatten.
  -Rör inte så mycket på dig att du blir hungrig.

  Hälsa på dina föräldrar. :)

  None

  Spara pengar – Gör det själv

  Godmorgon kära sparare,

  Som småbarnsförälder har man allt som oftast dåligt med tid, mindre bra ekonomiskt för större utsvävningar och orken är inte vad den en gång var.

  Visst har du väl någon gång tyckt att hur många skåp du än har så finns det aldrig tillräckligt många? Alla skåp och lådor är fyllda till bredden. Till och med vinden börjar likna ett loppislager och du behöver hjälp med "rensning".

  Eller vill du bygga ut/om men varken orken eller ekonomin finns till det?

  Då kanske du behöver lite inspirationstips till byggandet du planerat men som aldrig verkar bli av. Eller så behöver du bara få tips om vissa saker man kan göra själv istället för att köpa dem för en dyr penning.

  Att till exempel renovera gamla möbler, slipa trägolvet, bygga bastu, snickra ihop en fågelholk eller en brevlåda, fräscha upp köksluckorna eller anlägga en damm i trädgården är inte det lättaste. Och billigt är det inte heller.

  None

  Tygblöjor – spara pengar och lev miljövänligare

  Godmorgon kära sparare,


  Vanliga engångsblöjor skapar enorma sopberg, kostar en massa pengar och gör att barn slutar med blöja allt senare. Ett sätt gå mot strömmen är att låta sitt barn använda tygblöjor.


  Det är inte så svårt som det kanske verkar att använda tygblöjor. Du måste ha tillgång till tvättmaskin och du behöver lägga lite tid på att tvätta, hänga och vika blöjorna. Å andra sidan behöver du inte var och varannan vecka kånka hem stora blöjpaket.


  Tygblöjor funkar på samma sätt som engångsblöjor med den skillnaden att de är gjorda av tyg och används om och om igen.

  Källa: http://www.tygblojor.se/

  None


  Spartips - Vilka sätt kan du spara på

  Spara

  Det finns många olika sätt att spara pengar och olika banker och företag erbjuder olika sparformer. Dessa sparformer brukar vanligtvis delas in räntebärande placeringar och aktieplaceringar samt olika kombinationer av dessa två.


  Räntebärande placeringar

  Räntebärande placeringar förknippas med låg risk och brukar vanligtvis användas till kortsiktigt sparande eller för den som inte är beredd att se sitt sparkapital svänga i värde. Exempel på räntebärande placeringar är sparkonton, privatobligationer och räntefonder.


  Aktieplaceringar

  Aktieplaceringar innebär vanligtvis en stor risk och bör därför alltid förenas med sparande på lång sikt så sparkapitalet ofta svänger mycket i värde. Placeringen har oftast en större potential till högre avkastning än en räntebärande placering. Exempel på aktieplaceringar är enskilda aktier och aktiefonder.

  Alla placeringar är förenade med någon form av risk. Din tidshorisont och riskbenägenhet är i regel vad som syr hur just din portfölj bör se ut. Placeringar på längre sikt brukar vanligtvist förenas med större risker.


  Bankkonto

  Sparande på ett bankonto eller sparkonto är kanske den vanligaste sparformen och kan ofta ses som ett riskfritt sparande. Din bank har ofta många olika former av konton med stora skillnader mellan räntor och villkor.


  Obligationer

  En obligation är ett räntebärande värdepapper, ett skuldebrev. Obligationer kan ges ut av tex olika företag, banker och staten och betyder att du lånar ut pengar till utgivaren. Räntan och löptiden skiljer sig mycket mellan olika obligationer liksom hur utbetalningen av din premie är utformad.


  Aktieindexobligationer

  Aktieindexobligation kan ses som en kombination av en obligation och aktieplacering. Aktieindexobligationen är oftast kopplad till någon form av index som i sin tur kan vara inriktade mot olika marknader eller branscher. Det är bankerna som ger ut aktieindexobligationerna och du är alltid garanterad ditt satsade kapital.


  Fondsparande

  Fondsparande innebär att man köper andelar i en fond som sedan placerar dina pengar i antingen räntebärande värdepapper (räntefonder), aktier (aktiefonder) eller en kombination av dessa (blandfonder). Det finns ett mycket brett utbud av olika fonder som har olika placeringsstrategier. Varje fondandel ger dig en del av fondens totala tillgångar.


  Räntefond

  En räntefond placerar pengar i räntebärande värdepapper t.ex. statsskuldväxlar, olika obligationer och certifikat. Fondens avkastning beror på den framtida ränteutvecklingen och fondförvaltarens skicklighet. Räntefonder brukar indelas i två kategorier: korta och långa.


  Kort räntefond

  Korta räntefonders placeringar är oftast garanterade av staten och brukar kallas penningmarknadsfonder. Risken för en värdeminskning är mycket liten och kan jämföras med ett sparkonto.


  Lång räntefond

  Långa räntefonders placeringar löper på mer än ett år och består oftast av olika obligationer, där av namnet obligationsfonder. Långa räntefonder innebär en något hörde risk än korta och bör därför ses som en mer långsiktig placering.


  Aktiefond

  Tillgångarna i en aktiefond placeras i aktier i olika börsnoterade bolag. Sjunker värdet på aktierna sjunker också värdet på dina fondandelar och tvärtom. Det finns aktiefonder med många olika placeringsinriktningar och risknivåer. Aktiefonder bör ses som en långsiktig placering.


  Blandfond

  En blandfond är en kombination av en aktiefond och en räntefond. Fördelningen av dessa kan skifta med tiden efter vad förvaltaren anser vara bäst just nu. En placering i en blandfond passar dig som inte vill ta allt för stora risker men vill ha en chans till en högra avkastning. Placeringformen passar dock bäst för långsiktigt sparande.


  Hedgefond

  En förvaltare av en hedgefond har mycket större frihet i sina placeringsmöjligheter. Strategin bygger på att använda sig av många olika finansiella instrument för att förändra fondens risk. Belåning är inte ovanligt. En placering innebär vanligtvis att man tar en medelrisk på längre sikt.


  Ideella sparformer

  Olika etiska eller ideella fonder har blivit mycket populärt under senare år. Fondens avkastning kan t.ex. skänkas till välgörande ändamål eller att förvaltaren inte får placera tillgångar i verksamheter som anses vara oetiska.


  Pensionssparande

  Gemensamt för allt pensionssparande är att sparandet är bundet tills du har uppnått 55 års ålder. Därefter är det möjligt att ta ut det sparade kapitalet under en period av minst fem år. Sparandet är avdragsgillt i deklarationen enligt vissa regler och utbetalningarna räknas som skattepliktig inkomst.


  Individuellt pensionssparande (IPS)

  IPS innebär att man öppnar ett särskilt konto hos ett speciellt pensionssparinstitut eller hos din bank. Du kan sedan placera ditt sparkapital i de olika sparformerna, allt från ett bankkonto till enskilda värdepapper.


  Försäkringssparande

  Men en pensionsförsäkring väljer du inte själv hur dina pengar ska placeras utan överlåter detta till försäkringsbolaget. Du är dock garanterad en grundpension och om bolaget lyckas bra med sina placeringar också en s.k. återbäring.


  Fondförsäkring

  I en fondförsäkring har du själv möjlighet att välja i vilken fond din pension ska placeras och du kan även byta fonder under spartiden. Du är inte garanterad någon avkastning utan avkastning beror på utvecklingen av dina placeringar.


  Efterlevandeskydd

  Ett efterlevandeskydd kan kombineras med försäkringssparande och träder i kraft om den försäkrade skulle avlida.


  Kapitalförsäkring

  I en kapitalförsäkring kan du själv välja hur dina sparpengar ska placeras. Inbetalningar är inte avdragsgilla men du betalar ingen skatt på utbetalningar liksom vid värdepappersförsäljningar som medför vinst.


  Insättningsgarantin

  I Sverige finns insättningsgarantin som omfattar obundet sparande i svenska banker och utländska dotterbanker ifall denna skulle gå i konkurs. Garantin motsvarar 250 000 kronor per kund och bank.


  Investerarskyddet

  För sparande i värdepapper finns det såkallade investerarskyddet. Även denna garanti motsvarar 250.000 kronor per kund och institut. Pensionssparande omfattas dock inte av investerarskyddet.

  Källa: Privatekonomin.se

  None


  Spartips - Prisfakta

  Godmorgon kära sparare,

  Hittade en ypperligt bra sida: http://www.prisfakta.se/

  None

  Spara pengar: använd motorvärmaren på rätt sätt

  Godmorgon kära sparare,

  I södra sverige är det väl vår men här i Jämtland är det full vinter... När det gäller motorvärmaren så har jag läst att om motorvärmaren och kupévärmaren är inkopplad mellan kl 17.00 och 07.00 kostar det ca 2 100 kr/år. Med två timmars användning/dag innan man ska ha bilen blir kostnaden bara 300 kr/år. Här kan man alltså spara 1 800 kr/år. Och använda motorvärmare ska man ju göra i möjligaste mån eftersom kallstartade bilar spyr ut avgaser.

  None
  None

  Importera Bilar Från USA

  Godmorgon kära sparare,

  Hittade den här annonsen på google:

  Jag har drivit bilfirmor i Los Angeles CA i över 10 år och har kontakter för dig som vill importera din bil från USA. Jag garanterar att du kommer att hitta din perfekta bil och inte minst spara otroligt mycket pengar. Mellanhänder försvinner och du köper bilen näst intill det pris en bilhandlare i USA köper fordonet för. Tänk bara på den tid och pengar du skulle spara på om du själv inte åker över och om fallet så är att du vill åka över att se fordonet kan vi arrangera det också. Hur du än går till väga så sparar du ofantligt mycket pengar på att få min hjälp. Om du redan bestämt dig för att åka till USA så kan jag fortfarande se till at du kommer på rätt väg. ring för mer information och jag ser fram emot att hjälpa dig med dina önskemål. Magnus 0708 457769

  None


  Spara pengar och tänk samtidigt på miljön

  Godmorgon kära sparare,

  hittande en sida: http://sparapengar.roxull.se/front_end/?cc=se

  Genom att hushålla med energi värnar du om miljön samtidigt som du sparar pengar. Med detta program kan du enkelt räkna ut ungefär hur mycket energi och pengar du sparar genom att tilläggsisolera olika delar i ditt hus. Användning av fossila bränslen skapar problem när det gäller den globala uppvärmningen. Dåligt isolerade byggnader står för en stor del av koldioxidutsläppen på jorden. Uppvärmning/nedkylning av byggnader svarar idag för ca 40 % av all energiförbrukning inom EU. I och med resultatet av beräkningarna får du också en vägledning om hur mycket minskade utsläpp i form av koldioxid som din tilläggsisolering bidrar till. För att gå vidare ska du börja med att ange var du bor någonstans och vilken uppvärmningskälla du har i ditt hus.

  None


  Spara pengar på att äta sunt

  Traditionell fattigmat innehåller nästan all näring vi behöver

  Våra vanligaste livsmedel har blivit tio till femton procent dyrare på ett år.

  Maten brukade öka långsammare i pris än allt annat, nu har det blivit tvärtom.


  Hur hittar vi billigare fullgod näring om priserna fortsätter rusa?
  Fattigsveriges vardagsmat, gröt, bär, sill och potatis kan vara ett av svaren.

  Över hela världen stiger matpriserna dramatiskt.

  Fläsk fattas i Kina där det är basvara. Etanoltillverkning, missväxt och oväder har påverkat tillgången och priserna på spannmål runt om i världen. FN varnar för ransonering av matvarorna till de mest behövande.

  I Sverige har många av våra vanligaste livsmedel blivit mellan tio och femton procent dyrare på bara ett år.


  Marginalerna små

  Att priserna ökat så markant i år är anmärkningsvärt. Det anser Martin Ribe på Statistiska Centralbyrån:

  - Ja, det är notabelt. Konsumentprisindex har varit väldigt långsamt sedan straxt före mitten av nittiotalet. Och livsmedel har rört sig lugnare är konsumentprisindex i allmänhet.


  Till förra året. Då ökade priserna på livsmedel mer än alla andra av hushållens kostnader utom de för alkohol. Och om priserna på livsmedel fortsätter att öka i samma takt som de har gjort det senaste året så finns det anledning att se sig om efter alternativ. Vi lider ingen allvarlig nöd här. Men många gånger är marginalerna små.

  Frukt har blivit nästan 15 procent dyrare i Sverige på ett år, mjölk, ost och ägg liksom olja och annat fett nästan tio procent dyrare.


  Glassen dyr i sommar

  Nutritionisten Iréne Mattisson arbetar på Livsmedelsverket. Hon tror att priserna kommer att fortsätta stiga.

  - Många länder ökar sin konsumtion nu, säger hon.

  - I Kina till exempel har folk börjat få råd. Nu köper de mjölkprodukter som de inte ätit så mycket av tidigare. Det blir större konkurrens.

  Hur ska vi möta de höga matpriserna? Med vad ska vi ersätta näringsämnena om vi inte längre har råd med den frasiga müslin, de friska apelsinerna, den syrliga prästosten?

  Och det lilla extra, guldkanten, kommer vi att ha råd med den? GB och Sia har redan bekräftat att glasspinnen kommer att kosta tio procent mer i sommar.

  Gröt, sill och potatis och bär är det brutalt förenklade svaret.

  Nötter och bär skulle man kunna tillägga. Är vi tillbaka i Fattigsverige?

  Rena råvaror

  Nej, men faktum är att med våra egna, närproducerade råvaror kan vi täcka in allt näringsbehov.

  - Havre är till exempel en väldigt rejäl och bra råvara som är väldigt typisk skandinavisk. Man kan koka gröt till frukost istället för att köpa någon av de färdiga flingblandningarna som blir allt dyrare, säger Iréne Mattisson.

  Vete, fett, mjölkprodukter och socker har ökat dramatiskt i pris.

  - Överhuvudtaget när det gäller spannmål som ju trots prishöjningarna är relativt billig mat, så är det bra att hålla sig till så enkla och rena råvaror som möjligt.

  Frukt hör till det som ökat mest i pris.

  - Tyvärr är det dyrt att köpa just svenska bär i livsmedelsbutikerna. Men man får följa med i säsongerna och köpa det som finns lokalt och regionalt. Då passar man på att frysa in eller sylta.

  - Frukt kan man också ersätta med grönsaker och rotfrukter.


  Fet fisk

  Svårast är kanske att hitta ersättning för olja och fett, nödvändigt för att kroppen ska få de essentiella fettsyrorna. Det har blivit nästan tio procent dyrare.

  - Att steka i flytande margarin kan till exempel göra det lättare att minska på mängden eftersom man ser hur mycket man tar i pannan.

  Kött och fisk har inte ökat lika mycket i pris som andra livsmedel, bara ett par procent.

  Och i visst kött och fet fisk finns mycket dolt fett. Det är där sillen kommer in.

  Är alltså gröt, bär sill och potatis fullgod, billig näring?

  - Haha, ja, det skulle man nästan kunna säga.

  Källa: Aftonbladet

  None


  Buzzador?

  Hej kära sparare,

  Hoppas ni haft en trevlig nationaldag, det har iaf jag haft ute i solen:)

  Hittade en sida som heter Buzzador som ni kanske har lust att prova på:

  Vad gör en Buzzador? 
  En Buzzador
  1. tar del av information om kampanjer (kommer via email)
  2. anmäler sig på webben
  3. tar emot paketet
  4. provar själv
  5. diskuterar med sina vänner och sprider kunskap och delar (ibland) ut varuprover
  6. rapporterar på webben om sina erfarenheter av kampanjen och produkterna 

  besök: http://www.buzzador.com/ och se efter om du vill prova olika produkter först.

  None  bannerbyte.eu

  Spartips - Sommartider

  Hej kära sparare,

  Under sommartider så kräver kroppen mer vätska än mat och det är perfeka tider att få ner matbudgeten med billiga sallader, pastarätter osv osv.

  None

  Nationaldag

  Hej Kära Sparare,

  Idag är det Sveriges Nationaldag, en dag ni alla ska fira med era nära och kära.

  Det är 3 dagar kvar av spartips tävlingen och på måndag utser jag vinnaren.
  Vinnaren får sin blogg designad av mig.

  Jag önskar er en trevlig fortsatt nationaldag och kommer framöver med fler givande tips på hur man tjänar pengar och riktigt ypperliga spartips.

  None  Garantier lockar sparare

  Garantisparande växer lavinartat.

  På tio år har volymerna nästan fjortonfaldigats och 2007 blev ett nytt rekordår.
  Då såldes aktieindexobligationer för 95 miljarder kronor.
  Om tio år uppgår marknaden i Sverige till 1 000 miljarder kronor, spår Swedbank.
  Och nu slåss finanshusen om att få en bit av kakan.

  Nyligen meddelade ABG Sundal Collier att banken anställer personal för att satsa på garantisparande - som vanligtvis går under namnet kapitalskyddade produkter eller strukturerade produkter.

  Även Norges största finanskoncern, DnB NOR växlar upp verksamheten för garantisparprodukter i Sverige.

  "Det är en intressant marknad som vuxit explosionsartat de senaste åren. Vår ambition är att bli en av de större spelarna i Sverige, vid sidan av storbankerna", säger Anders Jangborg, som startar en ny avdelning för garantisparande inom DnB Nor Markets Sverige.

  En strukturerad produkt har olika lång löptid och innehåller en kombination av olika finansiella instrument med underliggande tillgångsslag som aktier, räntor, valutor eller råvaror.

  Det vanligaste är att man är garanterad att få tillbaka sitt satsade kapital minus avgifter.

  Ett exempel är aktieindexobligationer, ett annat råvaruindexobligationer.

  Att nedsidan är begränsad attraherar kunderna, och sparandet säljer som aldrig förr. Den utestående volymen har för länge sedan sprängt 100-miljarders vallen och uppgår numera till 166 miljarder kronor. 1998 placerades 7 miljarder kronor i garantisparande, i fjol var siffran uppe i 95 miljarder.

  Ökningen mellan 2006 och 2007 slutade på hela 60 procent. Och då är den institutionella marknaden inte ens inräknad. Den kan vara uppåt dubbelt så stor som den privata marknaden, dessutom växer den betydligt snabbare.

  Som i ett led i den finansiella oro som svept över världen sjönk dock försäljningen under första kvartalet i år från 19 till 13,6 miljarder kronor.

  Men den nedgången är bara ett hack i kurvan, enligt de bedömare DI talat med.

  April- och majsiffrorna pekar uppåt igen.

  Magnus Faräng, chef för strukturerade produkter på Handelsbanken Capital Markets, tror till och med att börsoron kan trigga försäljningen till nya nivåer.

  "Det är under en sådan här kraftig nedgång på marknaderna som produkterna visar sin bästa sida och när dammet har lagt sig hoppas jag att det blir lättare att visa att det kapitalskydd man betalar för inte är onödigt", säger han.

  Handelsbanken som länge varit störst på området har nu fått se sig bli omkörd av Swedbank, som successivt flyttat fram sina positioner.

  Under första kvartalet hade Swedbank 24,1 procent av utestående stock medan Handelsbanken fick nöja sig med 20,2 procent.

  Även för 2007 fick Handelsbanken se sig som god tvåa.

  "Vi hoppas snart ta tillbaka täten och har under den senaste tiden försökt beskriva produkterna så att kunderna förstår vad vi säljer", säger Magnus Fageräng.

  Men på Swedbank är man övertygad om att man kört ifrån på allvar och har numera åtta matematiker som sitter och jobbar med produkterna.

  "Vi har satt hästen framför vagnen och systematiserat vårt arbete. Dessutom ställer vi bra priser i andrahandsmarknaden", säger Patrik Zedendahl, chef för strukturerade produkter på Swedbank.

  Han spår en fortsatt stark utveckling för garantisparande som i dag endast utgör två procent av hushållens totala sparande. Om tio år kommer siffran ha ökat till 20-25 procent, enligt Patrik Zedendahl.

  "För tio år sedan hade folk skrattat åt mig om jag hade sagt att marknaden kommer vara uppe i 100 miljarder i dag", säger han.

  Magnus Fageräng på Handelsbanken är något mer försiktig i sin prognos, men även han tror på en stark tillväxt för garantisparprodukter.

  "Riktigt så optimistisk är inte jag, men han får gärna ha rätt", säger han, men tilllägger att han vågar tro att volymerna dubblas på fem år.

  Samtidigt som volymerna exploderar försöker Finansinspektionen, FI, hinna med sin tillsyn.

  Produkterna har kritiserats för att ha både för höga och ogenomträngliga avgifter.

  I december tuktades bankerna också upp av FI som var stark kritisk till de prospekt kunderna fick i samband med att aktieindexobligationer emitterades.

  "Bankerna har tagit till sig kritiken och blivit bättre på att beskriva riskerna i prospekten. Det område vi nu inte har resurser att titta närmare på, men bör ta tag i senast nästa år är marknadsföringsmaterialet. Vi har haft några fall där vi sett att det inte håller måttet", säger Annika von Haartman, enhetschef på FI.

  Patrik Zedendahl är också noga med att påpeka att den strukturerade bubbla alla pratar om och som nu fått USA på fall, inte har något med de produkter som säljs i Sverige att göra.

  "Kreditstrukturer är väsenskilt från aktieindexobligationer", säger han.

  Di FAKTA/Garantisparande

 • Gemensamt för aktieindexobligationer, strukturerade produkter och garantisparande är att det finns en garanti i botten på sparformen.
 • Det insatta kapitalet är det minsta som betalas tillbaka till spararen efter en löptid som kan variera från något år upp till fem år.
 • Garantin uppnås genom att utställaren kombinerar en obligation med derivat som exempelvis aktieoptioner.
 • Dessa kan ge en hög avkastning om den aktuella marknaden stiger.
 • På tio år har den årliga försäljningen av garantisparprodukter vuxit från 6,9 miljarder kronor 1998 till 94,7 miljarder kronor 2007.

 • Källa: DI.se

  None


  Rea på sista minuten-resor

  Strålande sol, fullspikat med skolavslutningar och avslutningsfester. Nu är det ett gyllene tillfälle för den som vill fynda charterresor. Priset på en ospecificerad resa en vecka till Medelhavet har halverats den senaste veckan och går nu för runt en tusenlapp.

  Den utlovade värmeböljan har sitt grepp om svenskarna. Och ett av de första offren är charterbolagen.

  En ospecificerad sista minuten-resa till Medelhavet kostar nu runt en tusenlapp jämfört med i runda slängar 3.000 kronor för några veckor sedan, enligt Tickets kommunikationsdirektör Marie Johansson. Ordinarie pris ligger runt 5.500 kronor.

  "Det här är alldeles för låga priser för att arrangörerna ska tjäna någonting på det", säger hon.

  Ett exempel från Fritidsresor visar samma sak: Sista minuten-priserna smälter bort. En ospecificerad resa till Kreta en vecka kostar nu 1.195 kronor. För en vecka sedan kostade samma resa 2.195 kronor.

  "De tio procenten som väljer att chansa har skördetider nu när det är jättefint väder, skolavslutning och mycket som händer. Då är det väldigt bra charterpriser", säger Lottie Knutsson som är informationsdirektör på Fritidsresor.

  Om det blir sol eller regn betyder en del för bokningsläget under sommaren, konstaterar hon. Men kanske mindre än man kan tro.

  "90 procent av alla bokningar ligger så långt bak i tiden att de inte är väderberoende. En barnfamilj bokar sin sommarresa flera månader i förväg", säger hon.

  Källa: DI.se

  None

  Reskassan kommer före bostaden

  I en ny undersökning har drygt 13.000 personer fått frågan om vad de väljer att göra om hushållet får pengar över. Att resa visade sig vara mest populärt. Det alternativet väljer var tredje tillfrågad. "Fler äldre än unga väljer att resa när de får pengar över. Det beror säkert på att de unga har hål att fylla medan fyrtiotalister och andra har en bättre ekonomi", kommenterar Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

  Nummer två på listan över populära alternativ är att lägga pengarna på boendet. Var femte tillfrågad väljer att använda eventuella extrapengar till inredning, ombyggnader, möbler och andra bostadsutgifter.

  Mest pigga på att investera i bostaden är de som bor i Gävleborg, Jämtland, Dalarna och Blekinge. Minst benägna att lägga pengarna på boende är storstadsbor.

  "Det kan helt enkelt bero på att bostadskostnaderna är så höga i storstäderna. När människor väl får en slant över väljer de att spendera pengarna på annat", säger Elisabeth Hedmark.

  Det tredje alternativet som många väljer är sparande. 18 procent av de tillfrågade väljer sparande. I åldrarna 16-24 år är det var fjärde som väljer sparande i första hand.

  "Glädjande att unga människor inte bara förknippas med sms-lån utan att många är ansvarsfulla när det gäller den egna ekonomin", säger Elisabeth Hedmark.

  Skåningar, smålänningar och östgötar är de mest sparsamma enligt undersökningen. Minst sugna på att låsa in pengarna i ett sparande är jämtar och hallänningar.

  Hallänningar är i stället mer reslystna. Det är inte bara utrikesminister Carl Bildt, barnfödd hallänning, som tillbringar en stor del av året på resande fot. Drygt var tredje hallänning prioriterar resandet när en oväntad slant kommer in på kontot.

  Stockholmare, göteborgare och blekingar sätter också resandet i det första rummet enligt undersökningen.  Källa: di.se

  MVH SPARARN

  Varför inte avbetalning?

  Det handlar om avbetalning. Om det är räntefritt, med bara några tior i faktureringsavgift, varför inte behålla sparpengarna och få avkastning på dem medans man betalar lite i taget?


  Om vi tar den praktiska frågan först, vad tjänar man på att göra, rent pengamässigt? Antag att man har hela summan, tjänar man då på att betala lite i taget och få avkastning på resterande sparbelopp hela tiden? Eller tjänar man på att betala allt på en gång? Det beror givetvis på vilken avkastning man kan åstadkomma. Vi får räkna lite på det.


  Antag att man köper något för 18 000 kronor, med räntefri avbetalning på 12 månader. Fakturaavgiften säger vi är 25 kronor per månad. Man avbetalar i slutet av månaden. På tolv månader blir det 1 500 kronor i månaden som ska betalas. Hela första månaden har man alltså 18 000 kronor på sitt sparkonto, och får ränta på det. Andra månaden har man 16 500 kronor hela månaden och får ränta för det. I tabellen nedan kan man se hur det ser ut med ränteinkomster respektive fakturaavgifter under de tolv månaderna, om man antar en ränta på 3%. Vi ser att det går jämnt upp i stort sett. Och då har jag inte tagit hänsyn till att man måste betala skatt på ränteinkomster. Om man räknar med att man ska betala 30% skatt på ränteinkomsten, måste räntan vara 418 kronor, dvs en avkastning på 4,3 %.

  avbetaln11.jpg


  Eftersom man ska betala regelbundet och på relativit kort sikt är det mest rimligt att sätta pengarna på ett sparkonto, jämfört med att ha dem i aktier eller fonder och sälja av lite varje månad.


  Slutsatsen blir att det krävs ganska hög ränta för att det ska löna sig att spara pengarna jämfört med att betala allt på en gång.


  Om man betalar allt på en gång med pengar som man har, vet man att man har betalat. Om man sparar sina pengar och avser betala lite i taget i alla fall, finns en risk att man faktiskt ändå inte har de där pengarna när betalning ska göras. Kanske något hände som gjorde att de försvann. Det senare handlar kanske mest om att känna sig själv som person och agera därefter. Men pengamässigt tjänar man inte på att vänta med betalningen om man har pengarna, såvida inte räntan är väldigt hög (eller fakturaavgiften obefintlig eller väldigt låg).

  Källa: plura.se

  MVH SPARARN


  Tre råd för att rädda din privatekonomi

  Undvik att handla på avbetalning, försök alltid att köpa kontant med sparade pengar

  Räntan är din extra kostnad för att du köper nu, vänta hellre med inköpet och betala kontant!
  Har du inte råd med att köpa en ny dator? Om det inte är absolut anödvändigt skjut på inköpet några månader tills du sparat ihop pengar för att köpa den kontant.


  Riv dina kreditkort

  Ett bra knep som gör att du måste ha sparat ihop för dina inköp innan du handlar. Även om du inte kan göra inköptet idag, slipper du betala ondöiga räntekostnader vilket gör inköpet avsevärt billigare.


  500 kronorsregeln

  Vänta med ett inköp lika många dagar som inköpspriset/500 avrundat uppåt. Exempel: En DVD spelare kostar 900 kr, fundera två dagar (900/500) på om du verkligen ska köpa denna DVD. Efter två dagar har du hunnit fundera igenom ditt behov och om du verkligen har råd. Använder man denna regel undviker man att köpa saker man kanske inte behöver. Det är lätt att anpassa gränsen efter person och vad det är för typ av inköp.

  MVH SPARARN


  1 vecka kvar..

  Godkväll sparare,

  Det är nu 1 vecka kvar av tävlingen och det har kommit in bra tips hittils.

  Vem ska vinna en make-over av sin blogg?

  Skriv fler spartips el sätt att tjäna pengar som kommentar i det här inlägget el vid första tävlingsinlägget.

  Lycka till!

  Testa din flickvän!
  Testa din pojkvän!

  MVH SPARARN

  RSS 2.0