"Det är ganska mycket pengar", säger stockholmaren Pernilla Söderström, vars nästa barn beräknas födas på "rätt sida" av bonusstrecket.
Regeringen vill att det ska löna sig att dela på föräldraledigheten. Upplägget: När den förälder som varit mest ledig med barn börjar att jobba eller studera igen får han eller hon bonuspengar under den tid som den andra parten är hemma med föräldrapenning.
"Det finns familjer där ekonomin kan vara ett hinder för delad föräldraledighet. Det här är ett sätt att undanröja det. Det finns ett värde i att både mammor och pappor är hemma med barnen när de är små", säger Joakim Pettersson, politiskt sakkunnig hos socialminister Göran Hägglund.
Den högsta möjliga bonusen är 100 kronor per arbets- eller studiedag, eller 3.000 kronor i månaden. Inkomstkravet för att komma upp i maxbeloppet är lågt satt (se fler fakta nedan). Mest pengar blir det om föräldrarna delar helt lika på föräldraledigheten. Då blir bonusen som mest 13.500 kronor.
De månader som i föräldraförsäkringen är helt vikta åt vardera föräldern - som "pappamånaderna" - räknas inte in i bonussystemet, ej heller så kallade "lägstanivådagar". Det innebär att totalt nio månader går att dela på inom systemet.
Jämställdhetsbonusen ska sökas hos Försäkringskassan och pengarna trillar in som skattereduktion året efter att bonusen har tjänats in och sökts. Det går att få pengarna tidigare genom att söka jämkning.
Stockholmarna Pernilla och Johan Söderström, sjuksköterska respektive officer inom flygvapnet, väntar sitt andra barn i september. Pernilla Söderström säger att paret har "slagsmål" om vem som ska få vara föräldraledig.
"Jag har varit ledig lite mer än Johan hittills. Han vill verkligen vara hemma och egentligen tjänar vi på det. Han har pendlingskostnader till Uppsala och jag jobbar natt och får mer i slutlön. Men jag kommer att vara ledig först och jag vill inte gå tillbaka till jobbet lagom till sommaren nästa år. Det blir nog mer sådana beslut som avgör."
Så möjligheten till bonusen kommer inte att finnas med i bakhuvudet när ni gör upp om er föräldraledighet framöver?
"Jo, den kan den nog göra. 13.500 kronor är ändå ganska mycket pengar."
Fakta: Så ska jämställdhetsbonusen fungera
källa: di.se
