Del 5 - Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering från grunden behöver inte vara så krångligt. De första stapplande stegen mot att sökmotoroptimera sin sajt består i att undvika ett antal fallgropar redan när man bygger upp eller om sajten. Jag har en checklista som jag själv brukar försöka följa, och som jag alltid delar med mig av i början på ett nytt projekt. Den är inte lång, och den kan lätt göras mycket längre, men den är allmängiltig och gäller för de flesta sajter. Den är heller inte särskilt komplicerad att genomföra rent tekniskt, och borde ingå i alla kravspecifikationer redan från början när man bygger upp en ny sajt.

Men punkterna på checklistan gäller i lika hög grad för äldre sajter, och det kan ibland vara en smula plågsamt att genomföra en onsite-optimering av vissa äldre sajter. Men allt eftersom man märker att sajtens sidor stiger i sökresultaten och man märker att sajten syns på fler termer så brukar det kännas lättare att fortsätta sökmotoroptimeringsarbetet.

Naturligtvis kan varje sökmotoroptimerare med självakting rätta till de tekniska delar som saknas på en sajt, men sajtägaren får mer kvalificerad sökmotoroptimering för pengarna om så mycket som möjligt är ordnat redan från början.

Listan är heller inte helt statisk. Och den följer inte en strikt viktighetsprincip. Alla delarna är viktiga, men vissa delar är viktigare än andra.

 1. Gör hela sajten tillgänglig för sökmotorerna.
  Gäller hela den öppna delen av sajten. Sidor som kräver inloggning eller bara kan nås efter ett anmälningsformulär kan hoppas över.
 2. Varje sida på sajten ska ha en unik och relevant title-text.
  Title-texten är texten som visas högst upp i fönstret och som i html-kod kodas som
  <title>Sökmotoroptimera din sajt från början</title>. Se till att det tänkta nyckelordet finns med i denna text.
 3. Varje sida på sajten ska ha en unik och relevant header description-text.
  Om du lyckas med att få med den sökta texten i sidans header description-text så kan du vara rätt säker på att denna text blir den som visas redan i sökresultaten. (Och om samma fras finns med i såväl title-texten så har du ökat sidans relevans, och därmed även sidans chanser att synas på sökfrasen.)
 4. Använd h1 för sidans huvudrubriker och h2 för underrubrikerna
  Återigen. Den tänkta sökfrasen ska finnas med i sidans huvudrubrik. Gärna i liknande ordalag som i Title-texten och i Description-texten. Gödsla heller inte med h2-taggar på sidan. Använd dem bara till underrubriker (som i listningar t.ex.) - undvik att använda dem som formelement. Det är bra om man betraktar huvudrubriken som sidans viktigaste sökfras. Vill man arbeta med mer publikfriande rubriker som är intresseväckande istället för deskriptiva, bör man komplettera med ytrerligare en, mer sökvänlig rubrik. I så fall kan den intresseväckande rubriken kodas som h2 och den deskriptiva, mer sökvänliga rubriken kodas som h1. Det gör ingenting om h2-rubriken är större än h1-rubriken heller. Sökmotorerna tittar inte. De läser bara kod.
 5. Använd bara en h1-rubrik på varje sida
  Det kan vara lockande att arbeta med fler h1-rubriker när man ser hur bra det fungerar, men det kan istället leda till att man förvirrar sökmotorerna. H1 ska användas för den viktigaste texten på sidan (som alltså är ungefär densamma som i Title, Description och gärna tidigt tidigt i brödtexten).
 6. Använd ingresser på alla textsidor eller försök nämna sidans viktigaste nyckelfraser tidigt i brödtexten
  (Detta är egentligen inte en teknisk detalj, jag vet, men det är bra om tekniken gör det möjligt att använda en ingress i Description-texten, eller att använda de första 150-200 tecknen på sidan i den samtidigt som det bör gå att ändra Description-texten separat från ingresstexten.)
 7. Gör URLarna på sajten läsliga, eller gör dem åtminstone så korta att de är möjliga att memorera
  Nej, det är inte meningen att dina besökare ska memorera URLarna, men en URL som är läslig ger också en tydlig vink om vad sidan kommer att handla om. Ifall URLen påminner om Title/h1-texten så fungerar den bra som länktext och den länkade texten fångas upp av övriga viktiga textelement på sidan. Det lägger till ytterligare till sidans relevans för sin huvudrubrik (tänkta sökfras). Tumregeln om att de ska vara så korta att de går att memorera är till för att undvika URLar som innehåller mer än en eller högst två parametrar. Om du måste använda parametrar så försök hålla värdena kortare än 7 tecken.
 8. Bilder ska inte användas för betydelsebärande innehåll på sajten.
  Bilder är toppen. Jag använder själv alldeles för få bilder här på sajten. Men de ska aldrig användas för texter som du vill att sökmotorerna ska indexera, eller som menyelement.
 9. Alla navigationslänkar på sajten ska finnas som länkad text.
  Bildmenyer må vara tjusiga, men de är direkt skadliga för sajtens sökmototorplaceringar. Google kan inte se bilderna och får inga ord att förknippa med länken. Använd text till menylänkar.
 10. Inga länkar bör finnas som enbart javascript om de inte länkar till sidor som man vill undvika besök från sökmotorerna på.
  Menysystem som byggs upp i javascript innehåller visserligen URLar och länkar som sökmotorerna hittar och kan följa, men de kan inte förknippa länken med någon text, och får därför inte något ord som de kan förknippa länken med. (Den flitiga läsaren har redan gissat att ordet ifråga bör vara ett ord som ingår i den tänkta sökfrasen som ska leda trafik till sidan, och som återkommer i? just det, Title, Description, h1, ingress, brödtext)
 11. Alla bilder som används på sajten ska ha en beskrivande text i alt-attributet.
  Det här är ingenting konstigt. Så här kan det se ut:
  <img src=?/bilder/svart-katt.jpg? alt=?En svart katt?>
  Men det är viktigt att webbredaktören kan ange vilken text som ska stå i alt-attributet, och förstår vikten av att placera en beskrivande text där. Denna text gör framför allt bilderna lättare att hitta via sökmotorernas bildsökningar, och det är trafik till sajten som alls inte ska underskattas.
 12. Alla sidor på sajten ska innehålla en navigationsmeny
  Lämna inga sidor moderlösa. Frame-sajter med sidor som saknar navigation, logga, länk hem och avsändare hör det förra seklet till. Frames är en teknik som borde ha övergetts redan innan år 2000.
 13. Varje sida på sajten ska ha en (och bara en) unik URL
  Det är vanligare än man kan tro att det går att nå en och samma sida med flera olika varianter av URLen. Undvik det. Bestäm er redan från början för om sajtadresserna ska eller inte ska ha www. Se till att inte använda olika parametrar i URLar beroende på vilken sida som länkade, och låt bli att lägga navigationsstatistik i URLarna. Allt sådant förvirrar sökmotorerna som inte vet vilken av de (i sökmotorernas ögon) olika sidorna som ska prioriteras.
 14. Alla javascript och all css-kod som används på sajten ska läggas i externa filer som sedan anropas av besökarens browser
  Kod som kan laddas direkt av besökarens webbklient bör inte skrivas ut i källkod. Ju mer text och desto mindre kod, desto bättre relevans på texten som finns på sidan.
 15. Ingen sida på sajten ska innehålla mer än 100 länkar
  I alla fall inte om du vill att länkarna på sidan ska ha något värde.
 16. Större sajter bör ha en eller flera interna sajtkartor (sitemaps)
  Bra för besökarna och godis för sökmotorerna, men kom ihåg att inte fylla sitemap-sidorna med alltför många länkar, och lägg absolut inga som helst externa länkar på dessa sidor.
 17. Sajtens ska absolut inte ha en introduktionssida (splash-skärm) utan besökaren ska komma direkt in till sajtinnehållet
  Detta borde man inte behöva skriva år 2008, men det är fortfarande alltför vanligt med intro-sidor av olika slag. Om besökaren behöver göra ett aktivt val för att få väsentlig information kan man t.ex. först släppa in besökare (och sökmotorer) på en förvald sida och sedan, förutsatt att besökaren inte har gått dit som ett aktivt val (vilket kan kontrolleras med hjälp av coockies och browserversion) presentera en tydlig möjlighet att göra denna typ av specialanpassningar.
 18. Kräv inte att besökaren ska hantera javascript, cookies eller några speciella plugin-program för att kunna ta del av sajtinnehållet
  Sökmotorernas spindlar surfar inte med Interent Explorer, använder inte javascript, och läser inte Flash-filer. Testa gärna hur sajten ser ut i en rent textbaserad webbläsare, så får du en bild av hur sökmotorerna uppfattar sajten. Om det inte går att navigera mellan sidorna i den sådan webbläsare så kommer heller inte Google att kunna nå fram till alla dina undersidor.

För områden där konkurrensen inte är så svår för de relevanta sökorden kan det räcka med att implementera punkterna ovan. Men det är först när dessa är genomförda (eller aktivt bortvalda) som man kan man börja det egentliga arbetet med att sökmotoroptimera sajten. Åtgärderna ovan brukar öka sajtens totala sökmotornärvaro så att den syns på fler termer och på bättre placeringar, men då har man ändå bara kommit knappt en tredjedels väg i sin sökmotoroptimering.

Därefefter övergår arbetet till att handla om sajtstruktur, logisk länkstruktur och relevansoptimering av rätt fraser. Då har man kommit en bit på väg i sin onsite-optimering. Sedan börjar det verkligt intressanta arbetet som handlar om hur man bäst tar hand om besökare som kommer direkt från sökmotorerna och in på en sida. Men då har vi lyft sidan rån att handla om enbart sökmotoroptimering till att närma sig internetmarknadsföring.

Källa: http://www.lindqvist.com/

MVH SPARARN


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0