spararn.blogg.se

10 knep när du förhandlar med en bank

10 tips som hjälper dig att få bättre villkor, som t ex en bättre ränta


1. Försäkra dig om att din ränterabatt löper tills vidare och inte är tidsbegränsad.


2. När banken lånar ut pengar måste den enligt lag avsätta en viss summa av sitt eget kapital som säkerhet. Det kallas kapitaltäckningskostnad. För villor är den 4 procent, för bostadsrätter 8 procent. Det ger villakunder argument för lägre ränta - särskilt de som flyttar från bostadsrätt.


3.Har du lån, sparande och lönekonto i samma bank? Då är du attraktiv - även för andra banker. Helkunder får lägre ränta än de som bara flyttar bolånet.


4. Hur högt belånat är huset eller lägenheten? Du ska få lägre ränta ju mindre av värdet du behövt låna till.


5. Prisjämför. Det är helhetsbilden som räknas. På Konsumenternas Bank- och finansbyrå (www.konsumentbankbyran.se) kan du jämföra allt ifrån bankkort till spar- och utlåningsräntor. Comboloan.se och Compricer.se är andra bra jämförelsesajter. Kolla vilka som ger de bästa villkoren och skriv upp exakt vad de erbjuder. Det är viktigt underlag när du ska förhandla med din bank. Om du inte har stenkoll är det lätt att tappa trovärdighet i förhandlingen. Ring runt. Spela ut bankernas erbjudanden mot varandra. Chansen är stor att din bank rättar sig efter det bästa bud du får hos någon annan.


6. Var påläst-Skaffa information. Använd rätt termer. Ju mer påläst du verkar - desto enklare får du rabatt. Fråga vänner och bekanta om vilka räntor de har fått och använd det under förhandlingen. Ett exempel är att hänvisa till Stibor - den ränta bankerna betalar när de lånar pengar sinsemellan. Det visar att man är insatt och hjälper till vid förhandlingen.

Berätta om de jämförelser du gjort och fråga hur banken kan matcha detta. Visa att du gärna vill göra affär, men att du givetvis måste se om ditt hus. Låt banken förstå att du är beredd att flytta dina affärer om banken inte kan gå dig till mötes alls. Om banken tror sig vara säker på att du inte vill eller orkar byta bank är den mindre motiverad att gå dig till mötes.


Ha flera planer under förhandlingen, fundera ut vad du vill uppnå. Om du inte lyckas med plan A, är det bra att han en plan B i bakfickan. Om du inte får upp inlåningsräntan, kan du kanske få ner utlåningsräntan, eller få andra ekonomiska fördelar genom att


7. Ha självförtroende.
Med tanke på konkurrenssituationen behöver banken dig mer än du behöver banken. Det ni har gemensamt är att båda parter vill vinna något på affären. Det ger dig ett bra förhandlingsläge, men du måste också vara beredd på att varje förhandling handlar om att både ge och ta. Välgrundade argument och ett leende skadar aldrig köpslåendet. Att bara komma och kräva saker funkar sällan. Om personen du förhandlar med inte säger sig ha mandat att ge dig vissa villkor, be då denna att kolla med sin chef och återkomma till dig. Att en förhandling tar lite tid gör ingenting. Se till att du inte är i ett pressat läge. Då sjunker dina möjligheter att förhandla.


8. Plocka godbitarna ur kakan

Ibland lönar det sig att samla allt hos en bank, ibland kan det bästa vara att vara otrogen sin bank och utnyttja erbjudanden hos andra andra banker.


9. Gå på magkänslan.
Om du inte får ett bra bemötande är det troligtvis inte bra att ha affärena där. En bank är i regel en långsiktig relation.


10. Håll koll.
Tänk på att förutsättningarna kan förändras. Om Riksbanken höjt sin styrränta kan det vara läge att ta en ny förhandling om din inlåningsränta. Det är alltid bra att följa med vad som händer. Dra dig inte för att ta en ny förhandling efter en tid.

Källa: http://www.familjeekonomi.se

None

#1 - Lokaler.nu

Riktigt bra tips där - tack för den!