Varför inte avbetalning?

Det handlar om avbetalning. Om det är räntefritt, med bara några tior i faktureringsavgift, varför inte behålla sparpengarna och få avkastning på dem medans man betalar lite i taget?


Om vi tar den praktiska frågan först, vad tjänar man på att göra, rent pengamässigt? Antag att man har hela summan, tjänar man då på att betala lite i taget och få avkastning på resterande sparbelopp hela tiden? Eller tjänar man på att betala allt på en gång? Det beror givetvis på vilken avkastning man kan åstadkomma. Vi får räkna lite på det.


Antag att man köper något för 18 000 kronor, med räntefri avbetalning på 12 månader. Fakturaavgiften säger vi är 25 kronor per månad. Man avbetalar i slutet av månaden. På tolv månader blir det 1 500 kronor i månaden som ska betalas. Hela första månaden har man alltså 18 000 kronor på sitt sparkonto, och får ränta på det. Andra månaden har man 16 500 kronor hela månaden och får ränta för det. I tabellen nedan kan man se hur det ser ut med ränteinkomster respektive fakturaavgifter under de tolv månaderna, om man antar en ränta på 3%. Vi ser att det går jämnt upp i stort sett. Och då har jag inte tagit hänsyn till att man måste betala skatt på ränteinkomster. Om man räknar med att man ska betala 30% skatt på ränteinkomsten, måste räntan vara 418 kronor, dvs en avkastning på 4,3 %.

avbetaln11.jpg


Eftersom man ska betala regelbundet och på relativit kort sikt är det mest rimligt att sätta pengarna på ett sparkonto, jämfört med att ha dem i aktier eller fonder och sälja av lite varje månad.


Slutsatsen blir att det krävs ganska hög ränta för att det ska löna sig att spara pengarna jämfört med att betala allt på en gång.


Om man betalar allt på en gång med pengar som man har, vet man att man har betalat. Om man sparar sina pengar och avser betala lite i taget i alla fall, finns en risk att man faktiskt ändå inte har de där pengarna när betalning ska göras. Kanske något hände som gjorde att de försvann. Det senare handlar kanske mest om att känna sig själv som person och agera därefter. Men pengamässigt tjänar man inte på att vänta med betalningen om man har pengarna, såvida inte räntan är väldigt hög (eller fakturaavgiften obefintlig eller väldigt låg).

Källa: plura.se

MVH SPARARN


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0