spararn.blogg.se

Reskassan kommer före bostaden
I en ny undersökning har drygt 13.000 personer fått frågan om vad de väljer att göra om hushållet får pengar över. Att resa visade sig vara mest populärt. Det alternativet väljer var tredje tillfrågad. "Fler äldre än unga väljer att resa när de får pengar över. Det beror säkert på att de unga har hål att fylla medan fyrtiotalister och andra har en bättre ekonomi", kommenterar Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Nummer två på listan över populära alternativ är att lägga pengarna på boendet. Var femte tillfrågad väljer att använda eventuella extrapengar till inredning, ombyggnader, möbler och andra bostadsutgifter.

Mest pigga på att investera i bostaden är de som bor i Gävleborg, Jämtland, Dalarna och Blekinge. Minst benägna att lägga pengarna på boende är storstadsbor.

"Det kan helt enkelt bero på att bostadskostnaderna är så höga i storstäderna. När människor väl får en slant över väljer de att spendera pengarna på annat", säger Elisabeth Hedmark.

Det tredje alternativet som många väljer är sparande. 18 procent av de tillfrågade väljer sparande. I åldrarna 16-24 år är det var fjärde som väljer sparande i första hand.

"Glädjande att unga människor inte bara förknippas med sms-lån utan att många är ansvarsfulla när det gäller den egna ekonomin", säger Elisabeth Hedmark.

Skåningar, smålänningar och östgötar är de mest sparsamma enligt undersökningen. Minst sugna på att låsa in pengarna i ett sparande är jämtar och hallänningar.

Hallänningar är i stället mer reslystna. Det är inte bara utrikesminister Carl Bildt, barnfödd hallänning, som tillbringar en stor del av året på resande fot. Drygt var tredje hallänning prioriterar resandet när en oväntad slant kommer in på kontot.

Stockholmare, göteborgare och blekingar sätter också resandet i det första rummet enligt undersökningen.



Källa: di.se

MVH SPARARN