spararn.blogg.se

Börja inte pensionsspara för tidigt?!?
Hej kära sparare,

Fackförbundet Saco råder medlemmarna att inte börja pensionsspara förrän de är i fyrtioårsåldern. Sparandet fram till 40 bör fokuseras på boendet och att ta hand om familjens behov.


Hur mycket, eller lite, pengar vi kommer att ha att röra oss med som pensionärer beror i stor utsträckning på hur vi sparar idag. Men det gäller att tänka efter före när det gäller hur man ska spara och när man ska börja spara.


- Man ska tänka
på vad man behöver pengarna till. Problemet är att pensionspengarna är inlåsta, så man ska inte börja spara för tidigt. Vid 40-års åldern kan man börja fundera på hur man ska spara för att få ett handlingsutrymme efter 65, säger Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco, och tillägger:


- Om man är 25 år ska man inte bli skärrad för att man inte pensionssparar när man ser bolagens reklam.


För dem som har
växande barn är det alltså klokare att spara i sitt boende än i privata pensionsförsäkringar. När man inte vet vilka behov, av pengar, som kan uppstå bör man ha en del av sparandet så att man kommer åt det lätt.


Andra nyckelfaktorer för att i görligaste mån öka den framtida avkastningen på pensionspengarna är att leta efter låga avgifter och att se vilken solvens bolagen har. Ju högre solvens desto större risker kan bolaget ta i sina placeringar, därmed ökar också chansen till högre avkastning.


- Bolag med hög
solvens kan köpa fastigheter och aktier medan bolag med låg solvens bara har råd att köpa obligationer. Det luriga är att det i dagsläget ser ut som om bolag med låg solvens ger bättre avkastning än bolag med hög solvens eftersom nedgången på börsen gör att avkastningen blir sämre, säger Gunnar Wetterberg.

När det gäller fondavgifterna vill han varna för de bolag som tar ut höga sådana.


- Det är märkligt
att de bolagen har samma höga avgifter idag trots att fondförmögenheten har ökat kraftigt, de tar ut samma avgifter på en högre kapitalbas. Våra upphandlingarna inom ITP visar att det finns marginaler att skära i - pensionen utgör en stor del av våra medlemmars livsinkomst, säger Gunnar Wetterberg.

Han räknar med att många svenskar, som lever till de är omkring 90 år, ska leva på pensionen i omkring 30 år.


Harald Mårtensson
, pensionsexpert på Saco, påtalar också problemet med att många bolag försöker dölja de avgifter de tar ut.

- Det är ruskigt svårt att genomlysa vilka avgifter som tas ut, avgifterna kallas för olika saker. Men det har blivit lite bättre efter krav från Finansinspektionen, säger Harald Mårtensson.


Han höjer också
ett varnande finger och säger att man som pensionssparare ska se upp för återtag, det vill säga när bolagen tar tillbaka vad de lovat att betala ut för att säkerställa sin kapitalbas.


- Flytträtten är bra, men det gäller att se upp. Om flytten betyder att det garanterade kapitalet minskar i det nya bolaget,så ökar risken för att man drabbas av återtag och får ut mindre än man räknat med, säger Harald Mårtensson.

Källa: e24.se