spararn.blogg.se

Spartips i Amelia

Många har levt som om ingen morgondag finns och strött pengar över nära och kära under jul och nyår. Just nu kanske det är extra kännbart denna vecka när det är några dagar kvar till löning. Hur täpper man egentligen bäst igen hålen i portmonnän? Ekonomen Birgitta Piper jobbar på Sydsvenskan och är även expert på M-magasin.

Birgitta, kan du ge oss 5 smarta tips på hur vi kan hålla i pengarna, saker som vi faktiskt kan vara utan!

– Javisst! Här kommer de:

1. Dra in på småutgifterna: Varför inte räkna ut vad en fika, en espresso, en kaffe-latte varje dag kostar? För att inte tala om priset på dyrt vatten i ”köpeflaska” . Räkna också ut vad lunchen på krogen, jämfört med egen matlåda kostar, vad en trisslott, vad snuset, gymkortet kostar. Prenumerationer på glassiga tidskrifter, hinner du verkligen läsa alla? Köp lösnummer när du har tid för dem i stället - dock inte M-Magasin för då missar du bra råd.

Exempel:
En smågodispåse i veckan à 25 kronor = 1 300 /år

En kvällstidning varje dag                     =  3 540 /år

Snus
, vad kostar det? Räknat på ca 40 kronor dosan:
2 dosor i veckan X 52 = 4 160 kronor / år.

Röker gör ju några fortfarande. Dyrt och farligt. Ett paket cigaretter om dagen à 50 kronor = 18 200 kronor /år.

En chipspåse i veckan = 832 kronor /år.

Egen lunchbox på jobbet 5 dagar i veckan à 25 kronor /styck = 6 500 kronor/år
Lunch på stan eller i företagsmatsalen: 5 dagar i veckan à 50 kronor = 13 000 Kronor/år
Besparing 6 500 kronor/år

2. Har du egen bil? Behövs den? Åk kommunalt eller samåk!

3. Se över dina avtal. Som el- mobil- och bredbands- och digitalteve-avtal. Finns tusenlappar att spara på att slopa dyrköpta tjänster och kanaler. Skaffa kontantkort till mobilen så att du även håller den utgiften under kontroll. Var försiktig med att ringa med mobilen utomlands. Det är dyrt. Köper du el på tillsvidareavtal? Det är det i särklass dyraste sättet att köpa el. Byt genast till billigare avtal.

4. Pruta oftare än du tror är möjligt.   

5. Köp på rea, jämför priser, köp second hand istället för nytt. Utnyttja rabatter. Men bara om du behöver just den prylen eller produkten.

Har du något särskilt tips på hur jag bäst lägger upp ett sparande inför semestern?


1. Böja med att klippa sönder ditt kreditkort. Om inte rent fysiskt så mentalt! Sätt hänglås på din ja- knapp som vill säga: ”dom där snygga stövlarna bara måste jag ha – nu genast” trots att du saknar de tusenlappar som står på prislappen = Ta inga konsumtionslån, ta inga dyra krediter, Det kan bli svindyrt i effektiv ränta när allt, inklusive avgifter, är inräknat.

2.
Avstå från impulsköp.

3. Gör en hushållsbudget och planera framåt. Räkna på inkomster och utgifter och se hur mycket du kan spara i månaden.

4. Bestäm dig för hur mycket du skall spendera på semestern.
Spara sedan med autogiro en förutbestämd summa varje månad. Du har fem månader på dig. Välj ett konto med så hög inlåningsränta som möjligt, med fria uttag och med insättningsgaranti. Döp kontot till SEMESTER 2010!
   

Vilka är de vanligaste ekonomiska fällorna
vi faller i?

1. Att ta krediter och konsumtionslån in blanco, det vill säga ta lån utan säkerhet och utan betalningsförmåga. SMS-lånen kan som exempel bli inkörsporten till en hopplös skuldfälla hos kronofogden . Och hamnar du där har du sedan mycket svårt att få teckna mängder av olika avtal : från hyresavtal till teleabonnemang.

2.
Att inte tänka på framtiden. En livförsäkring är bra att ha för att kunna klara utgifterna i sitt vardagsliv om en av familjeförsörjarna dör. Ju yngre du är när du tecknar en livförsäkring, desto lägre är premien - om du är fullt frisk.

3.
Att inte tänka på framtiden när det gäller privat pensionssparande. Men att börja för tidigt är inte heller bra. Avgifterna kostar mycket.

4. Att inte ha en sparad buffert att ta till när det dyker upp en hastig och oväntad utgift som bara måste betalas.

5.
Att inte amortera så mycket du kan medan räntorna är låga. Har du råd? Spara samtidigt i en räntebuffert att ta till när boräntorna stiger – för det gör de – förr eller senare.


Elpriser och alla andra varor kan du jämföra på:

www.elprisguiden.se
www.pricerunner.se
www.avgifter.com
www.compricer.se
www.konsumentverket.se
www.finansportalen.se

www.kelkoo.se

www.prisjakt.se
www.cint.se

 

Tack Birgitta för tipsen!!

Av: Marie Blomgren Foto: ablestock Publicerad: 2010-02-07

Källa: Amelia, Intervju med Birgitta Piper.
http://www.amelia.se/artiklar/2009/dra-in-pa-smautgifterna/index.xml
Veckans hetaste spel