spararn.blogg.se

Garantier lockar sparare
Garantisparande växer lavinartat.

På tio år har volymerna nästan fjortonfaldigats och 2007 blev ett nytt rekordår.
Då såldes aktieindexobligationer för 95 miljarder kronor.
Om tio år uppgår marknaden i Sverige till 1 000 miljarder kronor, spår Swedbank.
Och nu slåss finanshusen om att få en bit av kakan.

Nyligen meddelade ABG Sundal Collier att banken anställer personal för att satsa på garantisparande - som vanligtvis går under namnet kapitalskyddade produkter eller strukturerade produkter.

Även Norges största finanskoncern, DnB NOR växlar upp verksamheten för garantisparprodukter i Sverige.

"Det är en intressant marknad som vuxit explosionsartat de senaste åren. Vår ambition är att bli en av de större spelarna i Sverige, vid sidan av storbankerna", säger Anders Jangborg, som startar en ny avdelning för garantisparande inom DnB Nor Markets Sverige.

En strukturerad produkt har olika lång löptid och innehåller en kombination av olika finansiella instrument med underliggande tillgångsslag som aktier, räntor, valutor eller råvaror.

Det vanligaste är att man är garanterad att få tillbaka sitt satsade kapital minus avgifter.

Ett exempel är aktieindexobligationer, ett annat råvaruindexobligationer.

Att nedsidan är begränsad attraherar kunderna, och sparandet säljer som aldrig förr. Den utestående volymen har för länge sedan sprängt 100-miljarders vallen och uppgår numera till 166 miljarder kronor. 1998 placerades 7 miljarder kronor i garantisparande, i fjol var siffran uppe i 95 miljarder.

Ökningen mellan 2006 och 2007 slutade på hela 60 procent. Och då är den institutionella marknaden inte ens inräknad. Den kan vara uppåt dubbelt så stor som den privata marknaden, dessutom växer den betydligt snabbare.

Som i ett led i den finansiella oro som svept över världen sjönk dock försäljningen under första kvartalet i år från 19 till 13,6 miljarder kronor.

Men den nedgången är bara ett hack i kurvan, enligt de bedömare DI talat med.

April- och majsiffrorna pekar uppåt igen.

Magnus Faräng, chef för strukturerade produkter på Handelsbanken Capital Markets, tror till och med att börsoron kan trigga försäljningen till nya nivåer.

"Det är under en sådan här kraftig nedgång på marknaderna som produkterna visar sin bästa sida och när dammet har lagt sig hoppas jag att det blir lättare att visa att det kapitalskydd man betalar för inte är onödigt", säger han.

Handelsbanken som länge varit störst på området har nu fått se sig bli omkörd av Swedbank, som successivt flyttat fram sina positioner.

Under första kvartalet hade Swedbank 24,1 procent av utestående stock medan Handelsbanken fick nöja sig med 20,2 procent.

Även för 2007 fick Handelsbanken se sig som god tvåa.

"Vi hoppas snart ta tillbaka täten och har under den senaste tiden försökt beskriva produkterna så att kunderna förstår vad vi säljer", säger Magnus Fageräng.

Men på Swedbank är man övertygad om att man kört ifrån på allvar och har numera åtta matematiker som sitter och jobbar med produkterna.

"Vi har satt hästen framför vagnen och systematiserat vårt arbete. Dessutom ställer vi bra priser i andrahandsmarknaden", säger Patrik Zedendahl, chef för strukturerade produkter på Swedbank.

Han spår en fortsatt stark utveckling för garantisparande som i dag endast utgör två procent av hushållens totala sparande. Om tio år kommer siffran ha ökat till 20-25 procent, enligt Patrik Zedendahl.

"För tio år sedan hade folk skrattat åt mig om jag hade sagt att marknaden kommer vara uppe i 100 miljarder i dag", säger han.

Magnus Fageräng på Handelsbanken är något mer försiktig i sin prognos, men även han tror på en stark tillväxt för garantisparprodukter.

"Riktigt så optimistisk är inte jag, men han får gärna ha rätt", säger han, men tilllägger att han vågar tro att volymerna dubblas på fem år.

Samtidigt som volymerna exploderar försöker Finansinspektionen, FI, hinna med sin tillsyn.

Produkterna har kritiserats för att ha både för höga och ogenomträngliga avgifter.

I december tuktades bankerna också upp av FI som var stark kritisk till de prospekt kunderna fick i samband med att aktieindexobligationer emitterades.

"Bankerna har tagit till sig kritiken och blivit bättre på att beskriva riskerna i prospekten. Det område vi nu inte har resurser att titta närmare på, men bör ta tag i senast nästa år är marknadsföringsmaterialet. Vi har haft några fall där vi sett att det inte håller måttet", säger Annika von Haartman, enhetschef på FI.

Patrik Zedendahl är också noga med att påpeka att den strukturerade bubbla alla pratar om och som nu fått USA på fall, inte har något med de produkter som säljs i Sverige att göra.

"Kreditstrukturer är väsenskilt från aktieindexobligationer", säger han.

Di FAKTA/Garantisparande

  • Gemensamt för aktieindexobligationer, strukturerade produkter och garantisparande är att det finns en garanti i botten på sparformen.
  • Det insatta kapitalet är det minsta som betalas tillbaka till spararen efter en löptid som kan variera från något år upp till fem år.
  • Garantin uppnås genom att utställaren kombinerar en obligation med derivat som exempelvis aktieoptioner.
  • Dessa kan ge en hög avkastning om den aktuella marknaden stiger.
  • På tio år har den årliga försäljningen av garantisparprodukter vuxit från 6,9 miljarder kronor 1998 till 94,7 miljarder kronor 2007.

  • Källa: DI.se

    None