spararn.blogg.se

40 smarta spartips inför din semester

1 RES UTANFÖR HÖGSÄSONGEN
Resor under skollov är alltid dyra. Åk före midsommar eller efter höstskolstarten i stället. Den första halvan av december och sista halvan av januari är också billigare.

2 FÖRSENA HELGEN
De flesta väljer att resa på weekendresa torsdag-söndag. Det betyder att det är dyrare att resa då. Välj lördag-tisdag i stället.

3 VÄLJ RÄTT KORT
Många flygbolag, till exempel Ryanair, tar ut en avgift för alla kontokort - utom elektronkort. Skaffa ett sånt om du bokar lågprisflyg mer än ett par gånger om året.

4 UNDVIK EURO OCH DOLLAR
Den svenska kronan har fallit som en sten mot de stora valutorna (och många små). Välj ett resmål som har en lika svag valuta, som Ungern, Turkiet, Polen eller Island.

5 RES FRÅN ANNAN ORT
Om du vill resa bort under sportlovet, som infaller på olika veckor i olika delar av landet, reser du billigare från en flygplats med annan sportlovsvecka.

6 BOKA PÅ NATTEN
Biljettpriserna ändras kontinuerligt beroende på hur stort intresset är just nu. Är många inloggade på flygbolagets sajt går priset ofta upp. Boka när ingen annan gör det - gärna mitt i natten.

7 STANNA NÄRA FLYGPLATSEN
Många av Ryanairs flygplatser ligger långt från storstaden, ibland nära trevliga mindre städer. Bergamo utanför Milano och Girona utanför Barcelona är båda värda ett kort besök. Och de är billigare än sina större grannstäder.

8 ÅK NÅGON ANNANSTANS
Det finns fler roliga städer än de dyra huvudstäderna. Välj billigare Liverpool i stället för dyra London eller Marseille i stället för Paris. Flyg från Stockholm Skavsta till Liverpool den 28-22/5 kostar 632 kronor. Tyska städer är också förvånansvärt billiga att flyga till. Till Berlin kommer man den 15/5-19/5 för 618 kronor.

9 BUDGETLYXHOTELL
Är hotellet viktigare än resmålet? Välj då lyxhotell i en billig stad. Ett standardrum på hotell Kempinski i Genève går på 4 450 kronor, i Sofia kostar det bara 1 100. I Warszawa bor du på femstjärniga Rialto för under tusen kronor natten.

10 BOKA TIDIGT
Charterbolagen har ofta boka-tidigt-rabatter. Utnyttja dem om du redan bestämt vart du ska åka. Även hos flygbolagen är det billigare att boka tidigt.

11 BOKA SENT
Har du tur kan du hitta sista minuten-resor till vrakpriser. Detta gäller särskilt under lågsäsong. På sommaren är sista minuten bara billigt om det är riktigt kanonväder i Sverige så att ingen vill resa utomlands.

12 UTNYTTJA KAMPANJER
Flygbolagen säljer ibland ut biljetter till rena vrakpriser, men de tar snabbt slut. Boka genast om du vill komma över en nästan-gratis-biljett. Ofta kan du prenumerera på nyhetsmejl som berättar när kampanjerna startar. Kolla på bolagens webbsidor.

13 ÖVERFÖRSÄKRA DIG INTE
Önskas resförsäkring? Avbeställningsskydd? Nej tack! Du har säkert en resedel i din hemförsäkring och troligen avbeställningsskydd när du betalar med kort. De räcker normalt för en vanlig kort resa. Kolla innan du beställer extra försäkringar i samband med bokningen.

14 MELLANLANDA
Det är ofta dyrare att flyga direkt än att acceptera en mellanlandning. Klicka inte i rutan "endast direktflyg" när du söker.

15 JÄMFÖR PRISER
Skyscanner.net jämför priser på lågprisflyg i olika länder. Kolla där innan du bokar på flygbolagets egen sajt. Reseguiden.se, Luftgrop.se och Pricerunner.se är några av flera sajter, som jämför biljettpriser på flera ställen. Extra plus för Reseguiden som har med även Ryanair i jämförelsen. Priset du får är inte helt uppdaterat så kolla direkt med flygbolaget/resebyrån också.

16 BOKA TÅG TIDIGT
SJ släpper 95-kronorsbiljetter till alla destinationer 90 dagar före avresa. Boka resan då, och hemresan några dagar senare när det är 90 dagar kvar dit.

17 SISTA MINUTEN- HOTELL
Laterooms.com rear ut hotellrum kort före avresa. Rabatten varierar, men har du tur gör du fynd.

18 HEMLIGA HOTELL
På Lastminute.se hittar du "Top secret hotel", hotell som rabatteras med upp till 75 procent. Kruxet är att du inte får veta vilket hotell du ska bo på förrän bokningen är klar, men med lite googling kan du ofta lista ut det ändå.

19 BO I FÖRORT
Hotellen mitt i city är alltid dyrare än de långt bort. Kan du tänka dig att bo i en förort, eller en mindre central stadsdel, sparar du många kronor, men tänk på att kolla så att det finns kollektivtrafik så inte alla sparade pengar går till taxi. Att välja en udda stadsdel kan många gånger vara roligare.

20 VÄXLA HEMMA
Svenska kronan är en skvalpvaluta. Det märks mer ju längre bort du åker. Här hemma får du mer när du växlar än i länder där de knappt vet var Sverige ligger.

21 VARNING FÖR AVGIFTER...
Varje bankomatuttag utanför Sverige och euroländerna kostar 20-40 kronor med de flesta kontokort. Undantag är Skandiabankens och Icabankens kort.

22 ...OCH PÅSLAG
De flesta banker tar ut minst 1,5 procents valutapåslag när du använder ditt kort utomland. Icabanken och GE Money Bank gör inte det.

23 DYRA BANKOMATER
I vissa länder, till exempel Spanien, får du en fråga när du tar ut pengar i bankomat: Vill du registrera uttaget i euro eller svenska kronor? Välj euro, annars får du sämre kurs och eventuellt extra växlingsavgift på summan.

24 KROGARS KORTAVGIFTER
I Danmark, och flera andra länder, tar affärer och krogar ofta ut en kortavgift på några procent. Betala kontant!
Under resan

25 FYLL PÅ FLASKAN
Man får inte ta med mer än en deciliter vatten genom säkerhetskontrollen, men när den är avklarad är det fritt fram. Ta med en tom plastflaska och fyll med kranvatten på andra sidan.

26 TA MED MATSÄCK
Flygbiljetten må vara billig, men maten ombord eller på flygplatsen är det inte. Ta med egen mat, men tänk på att den inte får vara flytande.

27 BARA HANDBAGAGE
Incheckat bagage kostar pengar på lågprisflyget. Packa allt i handbagaget. Du får ta med tio kilo in i kabinen.

28 SKATTEFRITT
Passa på att handla tax free, men se upp med andra flygplatsbutiker som ofta är oförskämt dyra.

29 RABATT PÅ T-BANAN
De flesta städer har någon form av rabattsystem i kollektivtrafiken. Det kan vara dags- eller helgkort som ger gratis buss- eller t-banebiljetter (och ofta rabatt på sevärdheter) eller olika former av klippkort. Kolla vad som blir billigast. Tänk på att man ofta måste åka rätt mycket för att tjäna in dagskort.

30 TIDIGARE TAXI
I de flesta städer går taxi- taxan upp på kvällen. Ta reda på när nattaxa börjar gälla och åk tio minuter innan.

31 ÄT DYR LUNCH...
Visst kan det vara kul att gå på en guldkrog någon gång, men det kostar. Om du hittat en krog i Guide Michelin, som du absolut vill besöka, kolla om den har lunch. Lunchmenyerna kostar ofta bara hälften av middagsdito.

32 ...MED BILLIGT VIN
Låt inte servitören välja vinet till din måltid. Smakkombinationen blir kanske perfekt, men det blir inte billigt. Välj husets - eller vatten.

33 SIGHTSEEING PÅ LOKALBUSSEN
Sightseeingbussar kan kosta skjortan medan lokaltrafiken är mycket billigare. Hitta en busslinje som går förbi sevärdheterna och följ turen i din guidebok. Några exempel är spårvagn 2 (norra delen) i Budapest med utsikt mot parlamentet, Gellertberget och flera broar, buss 11 i London som passerar bland annat St Paul's Cathedral och Trafalgar Square, buss 180 i Warszawa som passerar de flesta sevärdheter mellan Powazkikyrkogården och Wilanówpalatset samt spårvagn 1 i Wien som kör runt hela den historiska delen av stan, förbi exempelvis statsoperan.

34 ÄT INOMHUS
I många städer är priserna för att sitta på uteserveringar löjligt höga jämfört med vad det kostar att sitta inomhus. Ofta är det billigast i baren.

35 GÖR EGEN FRUKOST
Frukost på stan kostar mer än det smakar. Har du tur finns vattenkokare till kaffe eller te på hotellrummet. Köp bröd, smarriga pålägg, yoghurt eller vad du vill ha i en mataffär i stället, men...

36 HITTA BILLIGA STORMARKNADEN...
gå inte till närbutiken runt hörnet. En större mataffär där lokalbefolkningen handlar är mycket billigare. Fråga dig fram.

37 MUSEUM PÅ RÄTT DAG
Museer har ofta fritt inträde en dag i veckan. Ta reda på när det är och gå dit då! Men var beredd på att det kan vara trångt.

38 KÖP TELEFONKORT...
Att ringa hem med mobilen blir dyrt. Spara pengar på att köpa ett telefonkort på plats. Då slår du in en kod på mobilen och ringer sedan för lägre pris.

39 ...ELLER LOKALT SIMKORT
Ska du stanna lite längre och tänker ringa mycket till ditt ressällskap kan det löna sig om ni köper lokala simkort och stoppar i mobilen. OBS! Fungerar inte om din mobil är operatörslåst.

40 TA MED SCHAMPOT
Öppnade småförpackningar av tvål och schampo slängs när rummet städas. Ta med dem hem i stället. När de är tomma kan du fylla dem på nytt och ta med dem på nästa resa. De är så små så de får följa med i handbagaget.

Källa: Expressen