Så billigt är det att shoppa på Island - lista

"På Island är det nu förmånligt på alla sätt", skriver Icelandair på sin webbsida, där tur- och returresor för 2.100 svenska kronor, inklusive skatt, saluförs.

"Den isländska valutan är så låg, så reser du dit får du mycket för pengarna. Det gäller allt från julshopping, upplevelser, utsökta gourmetmiddagar och mycket mer."

Men även den svenska kronan är satt under press. Så blir det verkligen ett sådant kap för svenskar att julshoppa på Island med sina svenska kronor?

Di.se bad Icelandairs presschef Karen Østerbye att ta en butiksrunda och för oss anteckna priser på populära produkter och några typiska isländska turistupplevelser.

Vad gäller hemelektronik - som en Macdator eller en Ipod - tycks det vara lite billigare att handla på Island än här hemma just nu. En 13,3-tums Macbook Air på 1,6 GHz kostar till exempel 17.000 kronor på Apple Store i Sverige medan samma typ av dator kostar 15.225 kronor på Humac Apple Store i Reykjavik efter taxefreeavdrag på 15 procent.

En Imac på 20 tum och 2,4 GHz kostar 12.896 kronor i Reykjavik efter skatteavdrag. Du får ge cirka 800 kronor mer här hemma, enligt prisuppgifter på Pricerunner.

Handla taxfree på Island

 • Du kan få 15 procent tillbaka på dina isländska inköp. Detta gäller enbart produkter, inte tjänster.
 • Det som krävs för att få skatteavdraget, som beror på att Island står utanför EU, är att produkten/produkterna på samma kvitto har kostat sammanlagt minst 4.000 isländska kronor. Det motsvarar just nu 267 svenska kronor.
 • Be om ett taxfreeformulär i affären där du handlar. Pengarna ges vid turistkontoret eller på flygplatsen i Keflavik
 • Källa: di.se

  None


  Kommentarer

  Kommentera inlägget här:

  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback
  RSS 2.0