Pressa kostnaderna för studielån

Du som har studielån från två olika system och har det knapert; det kan vara idé att slå ihop de båda lånen till ett lån - då minskar du dina utgifter.

Du som har studielån från två olika system kan spara pengar genom att slå ihop de båda lånen till ett annuitetslån. Vill du slå ihop lånen måste du ansöka om det hos CSN senast den sista november, då sker förändringen från 1 januari.


Det vanligaste i
dagsläget, när det gäller studerande som tagit lån från två system, är att låntagarna har ett lån som har tagits mellan 1989 och 2001, det kallas studielån, och ett så kallat annuitetslån som tagits efter 2001.

Återbetalningens storlek motsvarar 4 procent av inkomsten föregående taxeringsår när du har studielån. Storleken på den årliga återbetalningen för annuitetslånet bestäms av faktorer som skuldens storlek, åldern på låntagaren när hon eller han började betala tillbaka sin skuld och räntan.


Den årliga kostnaden
för ett annuitetslån är ofta lägre än kostnaden för ett studielån, i alla fall för de med höga inkomster.


- Har du hög inkomst kan det löna sig att lägga om allt till ett annuitetslån, säger Susann Hallberg, utredare på CSN.

Om du inte har så hög inkomst kan det ändå löna sig att slå ihop lånen, om inte annat blir det enklare att bara betala av på ett lån istället för på två lån. Och du slipper den ena årsavgiften.


- Det är också lättare att ansöka om nedsättning av det belopp man ska betala tillbaka per år. Om man lägger ihop lånen blir ju beloppet att betala tillbaka större och därmed ökar chansen att du ska få nedsättning, säger Susann Hellberg.


Den som har fått
sänkt inkomst eller blivit arbetslös bör ansöka om att få återbetalningsbeloppet sänkt. Men det måste vara tillräckligt stor skillnad mellan den gamla och den nuvarande inkomsten för att en nedsättning ska gå igenom hos CSN.


- Inkomsten måste minska med minst 15 procent för att du ska få nedsättning av studielånet. Det är liknande regler för annuitetslånet, säger Susann Hallberg.


Erika Pahne, ekonom
på Swedbanks institut för privatekonomi, tycker att man ska utgå från den egna ekonomiska situationen när man avgör om man ska slå ihop sina lån eller inte.


- Har man båda lånen blir årsbeloppet högre än om man slår ihop lånen till ett lån, konstaterar hon.


Men hon tillägger
att det finns två sidor av myntet. Antingen vill man sänka den kostnad man har idag; då ska man lägga ihop lånen. Visserligen får man då betala ränta på skulden under en längre tid, men har man en ansträngd ekonomi kan det vara ett sätt att sänka sina utgifter. Baksidan av myntet är som sagt att totalkostnaden blir högre om man ser till hela lånetiden.


Har man hög lön och god löneutveckling kan utgiften för de gamla studielånen bli hög eftersom återbetalningen av studielånet sker i i förhållande till inkomstens storlek; 4 procent av inkomsten föregående taxeringsår tas ut i avgift.

Slår man ihop lånen för att få ett lägre årsbelopp kan man alltid göra extra inbetalningar när man har råd för att snabba på avbetalningen och för att få en lägre lånekostnad totalt sett, tipsar Erika Pahne.


- Har man låg inkomst och en stor skuld kan en sammanslagning av lånen leda till att man får skulden nedsatt till maximalt fem procent av inkomsten. säger Erika Pahne.


CSN beslutade om
sammanläggning av lån i cirka 6 000 ärenden vid förra årsskiftet.

Källa: E24.se

None


Kommentarer
Postat av: JENNA

:D THANK YOU! :D

2008-10-27 @ 23:52:18
URL: http://gucciime.blogg.se/
Postat av: Kim Lovo

Ja, bra, tack!

2010-01-20 @ 19:30:23
URL: http://www.kimlovo.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0