spararn.blogg.se

Spara på matkostnader!
  • Laga maten och baka själv, färdigmat och halvfabrikat är dyrare och åstadkommer även betydligt mera avfall, som sedan medför kostnader.
  • Utgå från kostpyramiden då du planerar maten. Basen (det man skall äta mest av) utgörs av förmånliga livsmedel såsom spannmål, potatis och andra rotfrukter.
  • Planera matlagningen så vinner du både tid och pengar. Du kan t.ex. göra menyn för en vecka och inköpslistor utgående från menyn.
  • Undvik impulsköp bl.a. genom att följa inköpslistor, handla endast några gånger i veckan, handla maten då du är mätt.
  • Kolla enhetspriserna (jämförpriserna), stora förpackningar är ofta billigare, men använd i så fall varan innan den far illa.
  • Plocka själv bär, svamp m.m. och fiska, jaga om du har möjlighet.
  • Gör större satser mat på en gång och frys ned så spar du både tid och energi.
  • Kasta inte bort mat - var kreativ och förvandla överbliven mat till nya spännande rätter.
  • Utnyttja dina lager - töm frys, kyl och skafferi!
  • Välj ett billigare alternativ (t.ex. soppkött, ej filé till soppa, grönsaker enligt säsong -på vintern är t.ex. tomater och sallad dyrt medan kål och rotfukter är billigare).
  • Tänk på mellanmålen; undvik chip, godis m.m., ät hellre smörgås, frukt, joghurt, gröt. Utnyttja specialerbjudanden, bonus mm. - men med eftertanke.
  • Köp rabatterade "äldre" varor som fortfarande är bra.
  • Ta lunchen med hemifrån, t.ex. rester är billig lunchmat.
  • Vintern är en lämplig tid att frosta av frysen -> minskade elkostnader.

Mvh Spararn