Du kan ansluta dig till en tjänst som låter dig ringa utlandssamtal mycket billigare än i mobilnätet. Ett exempel på en sådan tjänst är EQO där du ringer via deras program till andra användare av programmet, skriver M3.

Med EQO:s tjänst går dina samtal genom ett lokalt nummer som omvandlar samtalet till ip-telefoni till det aktuella landet där datorn som tar emot samtalet ringer ett lokalsamtal till den du vill nå. Du betalar lokalsamtaltaxa plus en mindre minutkostnad för att använda tjänsten, enligt M3.

Wlan är ett annat alternativ, om du har en telefon med det inbyggt. Genom Skype eller Phonzo kan du använda dig av mobilens wlan. Det finns öppna trådlösa nätverk på stan, där kan du ringa gratis.

Operatören Tre erbjuder ett speciellt Skype-abonnemang med fast månadsavgift vilket ger tillgång till Tre:s 3g-nät för ip-telefoni. M3 skriver att det blir lite dyrare med månadsavgiften å andra sidan behöver man inte leta upp ett oskyddat wlan och man sparar batteritid på att använda den vanliga 3g-signalen.

Det finns en rad program som klarar båda alternativen. Det finns ofta en IM-klient, instant messaging, inbyggd i programmet. På så sätt kan du hålla dig uppkopplad mot ICQ, Google Talk eller MSN Messenger via samma program som du sköter dina operatörsberoende telefonsamtal med, enligt M3.

Ytterligare ett alternativ till att ringa gratis är telefoner som har inbyggt SIP-stöd, det är det protokoll som används i de flesta stationära IP-telefonilösningar. Då behövs inte ett tredjepartsprogram dock krävs uppkoppling mot exempelvis ett företags telefontjänst. SIP-stöd finns i vissa Windows Mobiltelefoner, flera av Nokias E- och N-modeller samt i Sony Ericssons P1i, skriver M3.