Fondsparandets ABC

Hej kära sparare,

Hittade en artikel på aftonbladet som jag tror att ni kan ha mycket nytta av:


Vad är en fond?

En fond är en samling värdepapper som aktier eller obligationer som man äger tillsammans med alla andra som sparar i fonden. Fonden förvaltas av en fondförvaltare vilket innebär att en eller flera personer arbetar med att ska försöka följa den inriktning som har fastslagits just för den fonden och försöka få fonden att gå så bra som möjligt.


Vilka typer av fonder finns det?

Aktiefonder - pengarna placeras i aktiefonder.

Räntefonder - pengarna placeras i värdepapper som ger ränta som exempelvis oblogationer.

Blandfonder - pengarna placeras i aktie- och räntefonder.

Fond-i-fonder - pengarna placeras i fonder som placerar i andra fonder.

Hedgefonder - pengarna placeras i fonder som kan ha olika inriktningar men som ofta försöker skapa en positiv utveckling år från år.


Hur köper jag fonder?

Du sparar i fonder genom att köpa fondandelar. Du sparar antingen med engångsinsättning eller med regelbundet återkommande insättningar. Fonder kan oftast köpas via internet, telefon eller på bankkontor.


Hur byter jag fonder?

När du äger fonder kan du byta hela eller delar av innehavet till andra fonder. Det innebär i praktiken att du först säljer andelar i en fond och sedan köper nya andelar i en annan fond.


Hur väljer jag vilken fond jag ska köpa?

Det finns tre viktiga faktorer att utgå från när du väljer en fond

Hur hög risk vill du ta med ditt sparande?

Vilken avkastning vill du ha?

När är pengarna tänkta att använda?

Förhållandet mellan risk och avkastning är grunden i allt sparande. Sparande med låg risk ger normalt lägre avkastning. Sparande med hög risk ger möjlighet till högre avkastning, men det kan även innebära att kapital förlorar i värde.

Fonderna delas in i olika klasser beroende på vilken risk fonden tidigare haft. Riskklassen är ett mått på hur mycket värdet på en fond varierar under ett visst antal månader.

Tidsfaktorn har stor betydelse när man ser till risker och möjligheter till avkastning. Ska du spara på lång sikt kan du även tillåta dig att spara i fonder med högre risk, aktiefonder. Börsen hinner svänga flera gånger under en längre tidsperiod. Dina chanser till hög avkastning ökar samtidigt. Tänker du dig däremot att du ska använda dina pengar inom en snarare framtid kan det vara en fördel spara i fonder med lägre risk, räntefonder.


Hur engagerad måste jag vara?

Är du en aktiv person som följer med på marknaden kan det vara värt att satsa på lite mer riskfyllda fonder eftersom du då själv kan göra en bedömning om när det är dags att gå in i eller ur ett sparande.

Är du mindre intresserad av fondmarknaden och dess utveckling passar sannolikt en fond med lägre risk bäst, då den inte påverkas i samma utsträckning av upp- och nedgångar på marknaden. Ett mycket bra alternativ för den mindre engagerade spararen är att välja något av våra fem fondpaket.


Varför är det bra att månadsspara?

Riskerna sprids över tiden. Du är med både när börsen går upp och ner. Sparandet blir av.


Källa:
http://www.swedbank.se/  & http://www.aftonbladet.se/
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0