Blivande Föräldrar!

Föräldrar till barn som föds efter den 30 juni kommer att kunna söka så kallad jämställdhetsbonus. Upp till 13.500 skattefria kronor stor kan bonusen bli.
"Det är ganska mycket pengar", säger stockholmaren Pernilla Söderström, vars nästa barn beräknas födas på "rätt sida" av bonusstrecket.

Regeringen vill att det ska löna sig att dela på föräldraledigheten. Upplägget: När den förälder som varit mest ledig med barn börjar att jobba eller studera igen får han eller hon bonuspengar under den tid som den andra parten är hemma med föräldrapenning.

"Det finns familjer där ekonomin kan vara ett hinder för delad föräldraledighet. Det här är ett sätt att undanröja det. Det finns ett värde i att både mammor och pappor är hemma med barnen när de är små", säger Joakim Pettersson, politiskt sakkunnig hos socialminister Göran Hägglund.

Den högsta möjliga bonusen är 100 kronor per arbets- eller studiedag, eller 3.000 kronor i månaden. Inkomstkravet för att komma upp i maxbeloppet är lågt satt (se fler fakta nedan). Mest pengar blir det om föräldrarna delar helt lika på föräldraledigheten. Då blir bonusen som mest 13.500 kronor.

De månader som i föräldraförsäkringen är helt vikta åt vardera föräldern - som "pappamånaderna" - räknas inte in i bonussystemet, ej heller så kallade "lägstanivådagar". Det innebär att totalt nio månader går att dela på inom systemet.

Jämställdhetsbonusen ska sökas hos Försäkringskassan och pengarna trillar in som skattereduktion året efter att bonusen har tjänats in och sökts. Det går att få pengarna tidigare genom att söka jämkning.

Stockholmarna Pernilla och Johan Söderström, sjuksköterska respektive officer inom flygvapnet, väntar sitt andra barn i september. Pernilla Söderström säger att paret har "slagsmål" om vem som ska få vara föräldraledig.

"Jag har varit ledig lite mer än Johan hittills. Han vill verkligen vara hemma och egentligen tjänar vi på det. Han har pendlingskostnader till Uppsala och jag jobbar natt och får mer i slutlön. Men jag kommer att vara ledig först och jag vill inte gå tillbaka till jobbet lagom till sommaren nästa år. Det blir nog mer sådana beslut som avgör."

Så möjligheten till bonusen kommer inte att finnas med i bakhuvudet när ni gör upp om er föräldraledighet framöver?
"Jo, den kan den nog göra. 13.500 kronor är ändå ganska mycket pengar."


Fakta: Så ska jämställdhetsbonusen fungera

 • Föräldrarna ska ha gemensam vårdnad om barnet. Man behöver inte vara gift eller sambo och bonusen gäller oavsett om det handlar om mamma/pappa eller om föräldrarna är av samma kön.
 • Den som först är föräldraledig måste ha återgått till arbete eller studier för att kunna få bonus.
 • De öronmärkta månaderna (mamma- eller pappamånaderna) berättigar inte till bonus. Föräldrarna måste ta ut minst 60 dagar var för att få rätt till bonusen.
 • Den förälder som jobbar eller studerar får halva sin dagsinkomst i bonus - eller max 100 kronor per dag. Du måste alltså tjäna minst 200 kronor om dagen. Det innebär att även personer som studerar på heltid och har studiemedel kan uppnå maximal jämställdhetsbonus.
 • De respektive ledighetsdagarna behöver inte klumpas ihop för att bonusen ska gälla. I princip skulle föräldrarna kunna ta ledigt varannan dag vardera och få jämställdhetsbonus ändå.
 • Ansökan sker hos Försäkringskassan. Sista dagen för ansökan är den 1 mars efter det år för vilket du söker bonus. Försäkringskassan vidarebefordrar dina uppgifter till Skatteverket, som betalar ut pengarna i form av en kreditering på skattekontot, det vill säga som återbäring alternativt minskad kvarskatt.
 • Du kan också anmäla jämkning och få skatten nedsatt under den tid som ledigheten pågår. Men tänk på att då ta ut ledigheten i enlighet med det som du har uppgett - eller att anmäla snarast utifall att ni ändrar ert upplägg. Annars kan det bli restskatt.
 • Den förälder som varit hemma längst får pengarna insatta på sitt skattekonto. Har båda varit lediga lika länge betalas pengarna ut till den som är yngst.
 • Får du fler än ett barn på en gång ökar antalet föräldrapenningsdagar och därmed antalet bonusberättigande dagar.

 • källa: di.se


  Kommentarer
  Postat av: Jen

  Gud vilka krångliga regler, visste inte att det var så invecklat. Tack för en bra blogg!

  2010-03-31 @ 18:30:31
  URL: http://www.laanapengar.eu/

  Kommentera inlägget här:

  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback
  RSS 2.0